Griekenland.net adopteert zes beren

11 februari 2019 Bas Wanrooij

Griekenland.net adopteert zes beren van ArcturosMet de proeverijen van Metaxa en Mythos op de Vakantiebeurs in Utrecht hebben we dit jaar ruim € 1.300,- verzameld. De volledige opbrengst hebben we gedoneerd aan de stichting Arcturos op het vasteland van Griekenland. Hiermee heeft Griekenland.net zes beren en een shepherd dog kunnen adopteren voor één jaar. De naam Arcturos komt van de ster Arcturus “de berenhoeder” en tevens de helderste ster in het sterrenbeeld Ossenhoeder en ligt op 36 lichtjaar van onze aardbol vandaan. Eerder adopteerde Griekenland.net al een dolfijn, een jonge monniksrob en zeeschildpadden.

Arcturos beschermt beren in Griekenland

Stichting Arcturos is in 1992 opgericht en de berenopvang ligt bij het dorpje Nymfaio op 160 kilometer ten westen van Thessaloniki. In het reservaat worden gewonde beren, weesbeertjes en circusberen geholpen. De circusberen, ook wel dansende beren genoemd, komen uit buurlanden Bulgarije en Roemenië en krijgen bij Arcturos hun welverdiende aandacht en rust. Tegenwoordig worden er ook wolven hier verzorgd en oude echte schapen herdershonden. Je kunt Arcturos bezoeken tijdens je reis en een rondleiding in het Engels krijgen.

400 wilde beren in Griekenland

Naar schatting leven er in Griekenland 350 tot 400 wilde beren. Deze berenpopulatie blijft mede door het werk van de eerder genoemde stichting gelijk. De beren komen voornamelijk voor in het nog wilde Pindos- en Rodopi gebergte in het noorden van Griekenland.

Griekenland.net heeft zes beren geadopteerd: Louitzi (Luigi), Sofia, Jonas, Mitko, Radostina, Ushko en de herdershond heet Velios. Velios geniet van zijn pensioen in het reservaat, net als beer Ushko. Louitzi, Sofia, Jonas, Mitko en Radostina zijn wezen en we hopen dat ze later weer terug in de natuur kunnen worden gezet. Net als in de natuur houden de beren in het reservaat van Arcturos momenteel een winterslaap.