Schildpadden op Zakynthos: waar en wanneer te zien

10 maart 2024 Bas Wanrooij

Caretta Caretta schildpad in zee bij ZakynthosDe meeste toeristen willen tijdens hun vakantie op Zakynthos heel graag een schildpad zien zwemmen. Deze beschermde dikkopschildpad, onechte karetschildpad of eenvoudig ‘Caretta Caretta’ zoekt op Zakynthos naar plaatsen om zich voort te planten. Met name in de baai van Laganas met zijn ondiepe zeewater en vele zandstranden worden jaarlijks honderden Caretta Caretta zeeschildpadden, tussen begin mei en half oktober, gezien. En dan zijn het vooral vrouwtjesschildpadden, want zij komen namelijk aan land om hun eieren te leggen in het warme mulle zand.

Het maken van een schildpaddennest gebeurt overigens meestal ’s nachts in de maanden mei en juni, dus de kans dat je dit ziet is piepklein. En reken maar dat schildpadden op Zakynthos het liefst een rustig en veilig plekje zoeken om aan land te gaan.

Dit zijn schildpaddenstranden op Zakynthos

Schildpaddeneiland MarathonisiMarathonisi is hét schildpaddeneiland. Niet alleen heb je hier de grootste kans om een Caretta Caretta schildpad te zien zwemmen en even happen naar zuurstof, maar het eiland heeft ook de vorm van zo’n zeeschildpad. Het ligt in het beschermde maritieme nationale park van Zakynthos in de eerder genoemde baai van Laganas. Vanuit de haven van Agios Sostis varen de meeste excursieboten uit om schildpadden te spotten. Denk er altijd aan om voldoende afstand te houden van deze zoogdieren en ze met respect te behandelen in hun natuurlijke leefomgeving.

Gerakas beach en Dafni beach zijn twee favoriete stranden van de onechte karetschildpad. Sekania is echter het belangrijkste schildpaddenstrand op Zakynthos, maar is beschermd en dus niet toegankelijk voor mensen. Ook bij Kalamaki heb je kans als je gaat snorkelen om een zeeschildpad te spotten. En bij Laganas kun je ze meestal al zien zwemmen als je een stukje de zee in gaat.

Caretta Caretta schildpadden kunnen wel 1,50 meter worden

Onechte karetschildpad gespot bij ZakynthosEen schidpaddennest kun je eenvoudig op stranden herkennen aan een houten of metalen rek wat is geplaatst. Soms zelfs met waarschuwingslinten. Dit doen medewerkers van het Wereld Natuur Fonds en de stichting Archelon. Op diverse stranden mag je bijvoorbeeld geen parasols meenemen. Je kunt hier namelijk gemakkelijk een schildpaddennest mee beschadigen. Ook zijn watersporten in de baai van Laganas nagenoeg verboden. Wel kun je een motorbootje huren tot 25 pk, waar je overigens geen vaarbewijs voor nodig hebt. Leuk om zelf naar Marathonisi te varen en daar in je eigen tempo schildpadden op Zakynthos te gaan spotten.

Langs de weg naar Dafni beach bevindt zich sinds 2008 een informatiecentrum van het nationale park. Leuk en interessant voor het hele gezin om te bezoeken. Een volwassen onechte karetschildpad kan trouwens wel 150 centimeter groot worden en gemakkelijk 150 kilo wegen. De migrerende Caretta Caretta is niet gevaarlijk en een echte vleeseter. Ze voeden zich met kwallen, krabben, garnalen en kleine vissen. Wist je dat wij namens Griekenland.net in 2016 een gewonde zeeschildpad ‘Retsina’ via het Archelon rescue center financieel hebben geholpen om weer beter te worden? Die kon toen gelukkig niet veel later weer gezond vrij worden gelaten in zee.