National Marine Park

  Zakynthos heeft om de unieke flora en fauna te beschermen een National Marine Park in en rondom de baai van Laganas. Het Marine Park van Zakynthos (NMOZ) bestaat sinds 1 december 1999 en is een national park van Griekenland en hierbinnen gelden strikte regels. De baai van Laganas is opgedeeld in drie zones A, B en C. Het totale oppervlakte van het Marine Park bedraagt 89,2 km2 inclusief het moeras van Keri en de Strophadia eilanden 50 kilometer ten zuiden van Zakynthos. Voornamelijk ter bescherming van de Caretta Caretta zeeschildpadden, maar ook voor de bescherming van Monachus Monachus zeerobben, verschillende vogelsoorten, reptielen en verschillende plantensoorten als Posidonia zeegrasbedden.

  In Dafni staat een museum, ook wel het schildpaddenmuseum genoemd, waarin tentoonstellingen en presentaties worden gehouden over het National Marine Park en de Caretta Caretta zeeschildpadden. De baai van Laganas is overigens ondiep. Het diepste punt is niet meer dan 10 meter.

  Stichting Archelon zet zich in Griekenland in voor de bescherming van schildpadden. Niet alleen op Zakynthos, maar ook elders in Griekenland waar hulp nodig is als op de Peloponnesos en op Kreta.

  Marine Park Zone A

  caretta caretta in Marine Park

  Caretta Caretta zeeschildpad in Marine Park

  Zone A ligt aan de oostzijde van de baai en is meest beperkende voor de mens. Hier mag geen enkele boot varen en vissen is ten strengste verboden. De eilanden Pelouzo en Strofades voor de kust zijn beschermd natuurgebied en niet toegankelijk voor publiek. Het strand bij Sekania is een beschermd gebied en hier mogen alleen wetenschappers met toestemming het strand op.

  De stranden van Gerakas, Dafni en Kalamaki zijn in deze zone de stranden waar de Caretta Caretta zeeschildpadden hun eieren leggen. Hier mag je alleen het strand op tussen 07.00 en 19.00 uur, geen parasols in het zand steken binnen vijf meter van de zee, niet met scheppen in het zand, de kooien aanraken die zijn gezet over en om de nesten van de schildpadden, niet met voertuigen op het strand, niet met paarden op het strand, geen honden uitlaten zonder ze aan de lijn te laten en geen onnatuurlijke verlichting gebruiken in de nacht. Ook het gebied net achter de stranden hier zijn beschermde landschappen.

  Marine Park Zone B

  Dolfijnen in het National Marine Park

  Dolfijnen op Zakynthos in Marine Park

  Zone B zijn de stranden van Laganas en Kalamaki en hierbij hoort ook het eiland Marathonisi en de zee hiertussen. In deze zone mogen boten maximaal zes kilometer per uur varen en het is verboden om voor anker te gaan liggen. De stranden van Laganas en Kalamaki en het hele eiland Marathonisi zijn gebieden waar de Loggerhead schildpadden hun nesten maken.

  Hier mag je alleen het strand op tussen 07.00 en 19.00 uur, geen parasols in het zand steken binnen vijf meter van de zee, niet met scheppen in het zand, de kooien aanraken die zijn gezet over en om de nesten van de schildpadden, niet met voertuigen op het strand, niet met paarden op het strand, geen honden uitlaten zonder ze aan de lijn te laten en geen onnatuurlijke verlichting gebruiken in de nacht. Een smalle strook achter het strand van Laganas en Kalamaki is beschermd landschap. In de zomermaanden is dit gebied een populaire vakantiebestemming en dus extra waakzaamheid en respect voor de flora en fauna.

  Marine Park Zone C

  Zone C is het strand van Agios Sostis tot aan Limni Keriou. Hier zijn normaal gesproken geen nesten op het strand. Boten mogen hier varen met een maximum snelheid van zes kilometer per uur en je mag met je boot voor anker. Het meer van Keri is hier een beschermd natuurgebied en heeft een oppervlakte van 300 meter lang en 200 meter breed. Dit is het enige moerasgebied op het eiland Zakynthos. In dit gedeelte van het park komen ook de Monachus Monachus zeerobben voor. Het is een bedreigde diersoort in Europa en bij Keri en Marathonisi leven ongeveer 15 Monniksrobben. Ze worden gemiddeld 30 jaar en worden zo’n drie meter lang. De kans dat je ze ziet is overigens erg klein.

  Meer Griekenland aanbiedingen