Vliegveld Heraklion

Het vliegveld van Heraklion op Kreta is de grootste en drukste luchthaven van het Griekse eiland. IATA gebruikt de internationale afkorting HER. De officiële en volledige benaming is Heraklion Airport Nikos Kazantzakis en het ligt zo’n vijf kilometer ten oosten van de hoofdstad van het eiland Kreta. Het is de centrale luchthaven van het Griekse eiland, waar zowel binnenlandse als internationale vluchten aankomen en vertrekken.

Het vliegveld van Heraklion is de drukste luchthaven van Kreta

Heraklion airport ontving al in 1939 het eerste vliegtuig met vakantiegangers. De luchthaven heeft twee start- en landingsbanen van respectievelijk 1.566 en 2.680 meter lang. Er zijn al jarenlang plannen om het vliegveld te verplaatsen op Kreta en geheel te vernieuwen met een langere landingsbaan, zodat grotere vliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Dat zou meer toeristen moeten opleveren. Op Nikos Kazantzakis Airport komen jaarlijks 2.500.000 buitenlandse toeristen aan om hun vakantie op Kreta te vieren. Met binnenlandse vluchten komen er nog eens 400.000 andere vakantiegangers per jaar bij.

Vanuit Nederland wordt er rechtstreeks gevlogen op Kreta. De eerste vluchten starten begin april en de laatste vluchten zijn in de herfstvakantie. Transavia vliegt vanaf Amsterdam Schiphol, Rotterdam Airport, Eindhoven Airport en Eelde rechtstreeks naar de hoofdstad van Kreta. Er zijn ook mogelijkheden vanaf de regionale luchthavens Eindhoven en Rotterdam. Ook vanaf Brussel Zaventem wordt er op Heraklion gevlogen.

Vliegtickets naar Heraklion kun je online eenvoudig boeken. Het aanbod van vluchten is vrij groot met meerdere vertrekdagen per week. De vliegduur vanaf Schiphol naar het vliegveld van Heraklion op Kreta bedraagt zo’n drie uur en dertig minuten.

foto album Kreta

Vliegveld Heraklion vakantiebestemmingen

Het vliegveld van Heraklion wordt gebruikt voor Kretenzer vakantiebestemmingen als Chersonissos, Koutouloufari, Malia, MatalaAgios Nikolaos en Agia Pelagia. De ligging is centraal op het eiland en ook steden als Rethymnon in het westen en Ierapetra in het zuiden zijn gemakkelijk en snel vanaf dit vliegveld te bereiken. De E-75 snelweg loopt van het oosten naar het westen van Kreta en Heraklion Airport ligt pal aan deze snelweg.

Binnenlandse vluchten worden meest uitgevoerd door Aegean Airlines. Vliegverbindingen met o.a. Athene, Santorini en Thessaloniki. Zo kun je dus een vakantie op Kreta combineren met een andere Grieks eiland of een grote stad op het vasteland. Vliegtickets voor binnenlandse vluchten van en naar Heraklion kun je online boeken. Met Sky Express kun je vliegen naar o.a. het eiland Rhodos.

Meer Griekenland aanbiedingen


Vliegveld Heraklion tips

In de aankomsthal van het vliegveld van Heraklion vind je kantoren van autoverhuurbedrijven, reisbureaus en verschillende airlines. Een auto huren is gemakkelijk op Heraklion Airport en het aanbod is groot. De meeste huurauto’s staan al klaar op de parkeerplaats van de luchthaven. Om Kreta te ontdekken is een huurauto een tip. Zeker gezien de grootte van het Griekse eiland.

De touringcars van de reisorganisaties staan buiten klaar voor de aankomsthal. Ze voorzien de transfer van het vliegveld naar je vakantiebestemming op Kreta. Een tip is om (vooraf) een auto te huren en zo geen lange transfertijd te hebben via meerdere hotels en appartementen naar je vakantieverblijf.