Kreta krijgt nieuw vliegveld

25 februari 2019 Bas Wanrooij

Kreta krijgt nieuw vliegveldHet Griekse eiland Kreta krijgt een nieuw vliegveld. De vliegbasis van Kasteli wordt omgebouwd tot een vliegveld voor burgerluchtvaart en ligt op 35 kilometer ten zuidoosten van Heraklion (Nikos Kazantzakis) Airport. Populaire vakantiebestemmingen, zoals Chersonissos, Koutouloufari en Malia zijn sneller en gemakkelijker te bereiken. Men verwacht de luchthaven in 2024 of 2025 in gebruik te kunnen nemen. Een project waar al 35 jaar over wordt gesproken.

Op één na grootste vliegveld van Griekenland

Het project heeft een budget van 850 miljoen euro en gaat een hoop extra arbeidsplaatsen creëren. Kasteli Airport wordt de op één na grootste luchthaven van Griekenland en heeft een capaciteit om 9 miljoen passagiers per jaar te kunnen verwerken. Heraklion Airport heeft één landingsbaan, maar Kasteli Airport krijgt twee banen en er zijn mogelijkheden om deze uit te breiden in de toekomst. 

De huidige landingsbaan van het militaire vliegveld is 2.450 meter lang en de tweede landingsbaan wordt 3.800 meter lang en is toegankelijk voor een Airbus A380. Men verwacht negen miljoen passagiers te kunnen afhandelen en met de uitbreidingen naar 15 miljoen passagiers te kunnen doorgroeien. Hiermee wordt het, na Athene, de op één na grootste luchthaven van Griekenland. Zo’n 27 passagiersvliegtuigen kunnen tegelijk staan op het vliegveld met in totaal 19 gates. Tevens wordt de snelweg doorgetrokken van Chersonissos tot aan Kastelli Airport. Hier mee worden transfertijden van en naar de hotels aan de noordkust van het eiland verkort.

Nikos Kazantzakis Airport gaat sluiten

Nikos Kazantzakis Airport is operationeel sinds 1937 en wordt dan in 2025 gesloten voor de burgerluchtvaart. De laatste uitbreiding van het vliegveld dateert uit 2005 en wordt te klein voor het aantal toeristen dat hier in het zomerseizoen aankomt en vertrekt.