Weekendje Athene

11 oktober 2015 Bas Wanrooij
Weekendje Athene op de Akropolis

Weekendje Athene – op de Akropolis

Een kleine 60 uur heb ik de kans gekregen om me in de Griekse hoofdstad te mogen onderdompelen. De vraag was simpel in het voorjaar: wat zou jij gaan doen in Athene als je deze reis wint? Mijn antwoord eigenlijk al even eenvoudig: Funky Gourmet om de culinaire symbiose van trendy en klassiek. En een rembétika-taverne om zijn prachtige volksmuziek. Als voorafje van een tongstrelend en muzikaal avontuur omarm ik de top 10 van Athene met zijn prachtige cultuur. Van Akropolis tot de oude Agora en van het Olympisch stadion tot Pláka. Dát is wat ik graag een paar dagen onderga!

Athene in 50.000 voetstappen

Het Michelinsterrenrestaurant Funky Gourmet is het uiteindelijk niet geworden in de 2,5 dag dat ik samen met een vriendin Athene mocht bezoeken dankzij de samenwerking van Griekenland.net, luchtvaartmaatschappij Transavia en slaapspecialist Coco-Mat. Dat bewaren we tot de volgende keer. Dat die er komt, is wel zeker.

Athene hebben we aan ons voorbij zien trekken in bijna 50.000 voetstappen en vele tientallen metrokilometers. Een perfect verzorgde vlucht door Transavia (fijn zo’n lijnvlucht; vertrekt keurig op tijd), het zeer comfortabele – eco – Coco-Mat Hotel Nafsika (heerlijke bedden, top om uit een menu van wel 9 kussens te mogen kiezen, wat een verrassend smaakvol ontbijt en wat een rust in de voorstad Kifisia en toch maar 7 minuten lopen naar metrostation KAT vanwaar je zo naar de stad kunt).

Akropolis en Plaká in top 10 Athene

Weekendje Athene Brettos wijnbar op de Plaka

Weekendje Athene – Brettos wijnbar

De top 10 – of iets wat daar op lijkt; de meningen verschillen wat nou precies de toppers zijn – stond hoog op het lijstje. En die hebben we dan ook zeker ervaren. Met stip op 1 de Akropolis. De helse tocht die ons was voorspeld bij een temperatuur boven de 30 graden bleef uit. De beklimming was een makkie dankzij de verkoelende wind. Het uitzicht adembenemend.

Het pittoreske Plaká staat ook zeker in de top met zijn leuke restaurantjes (heerlijk die mezés en pitabroodjes) en cafétjes. Voor de liefhebber van wijn (en cocktails) is Brettos een aanrader: keuze uit tientallen wijnen van diverse druivenrassen. Heel leuk om eens een wijn te bestellen van een voor Nederlanders niet gangbaar druivenras.

Een weekendje Athene voor iedereen

Weekendje Athene pita eten op de Plaka

Weekendje Athene – pita op de Plaká

Athene heeft eigenlijk te veel culturele, culinaire en muzikale schatten om in enkele honderden woorden samen te vatten en al helemaal om ze in een paar dagen op te snuiven. De Griekse hoofdstad moet je gewoon ervaren! Trek er maar gerust een week voor uit om Athene te absorberen.

De stad die twintig jaar geleden bekendstond – en dat imago zeer ten onrechte nog altijd niet van zich heeft afgeschud – als een vieze, stinkende smogstad is exit. Groen, authentiek, pittoresk en vooral heel gezellig is wat er de boventoon voert. Jammer voor al die Nederlanders die deze moderne metropool nog niet ontdekt hebben. Al is een weekendje Athene over een paar jaar vast net zo gewoon als een tripje naar Barcelona.

Reisverslag van Annet van den Berg, winnares van de prijsvraag “Wat zou jij gaan doen in Athene als je deze reis wint?”.