Combineer Athene en Kythira

23 september 2019 Bas Wanrooij

Combineer Athene en KythiraJe kunt een stedentrip naar de metropool Athene prima combineren met een verblijf op één van de Griekse eilanden, zoals Kythira. Vanaf Amsterdam Schiphol zijn er dagelijks directe vluchten naar Athene met o.a. KLM, Transavia en Aegean Airlines. Na drie uur en een kwartier sta je op de internationale luchthavens van de Griekse hoofdstad. Met een taxi, de bus of metro ben je binnen 40 minuten al in het centrum. Niet te missen tijdens een bezoek zijn natuurlijk de bezienswaardigheden Akropolis, het Akropolis museum en de gezellige wijken Plaka en Anafiotika.

Het Acropolis museum is in 2009 compleet vernieuwd met een totaaloppervlakte van 25.000 m2 en viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. In deze 10 jaar tijd hebben meer dan 14,5 miljoen mensen het museum al bezocht en een bezoek wordt vaak met de antieke Akropolis zelf gecombineerd. Ze liggen op loopafstand (300 meter) van elkaar vandaan.

Lycabettus voor het mooiste uitzicht over Athene

Combineer Athene en Kythira de AkropolisEen tip om te bezichtigen is de Lycabettus heuvel tot een hoogte van 277 meter boven de zeespiegel. Tevens is dit het hoogste punt van Athene en vanzelfsprekend heb je hiervandaan een fraai uitzicht over de stad, de Akropolis en verderop de Atheense Rivièra. Atheners komen hier graag voor een romantisch diner tijdens de zonsondergang of om met vrienden en familie te relaxen. Lycabettus ligt op een half uurtje wandelen vanaf Syntagma plein en je kunt te voet of met de kabelbaan de heuvel op. Bezienswaardig op de top van deze heuvel is de witte Agios Georgios kerk.

De kabelbaan, welke is aangekleed door het Griekse merk Metaxa als reis naar de zon, is in 1965 aangelegd door de Greek National Tourism Organization (GNTO) over een lengte van 210 meter. Voor zeven euro koop je een retourtje en een ritje duurt nog geen drie minuten. Omhoog met de kabelbaan en wandelend terug naar beneden is onze tip om te ervaren. Alternatief is om met met de auto of bus naar de hogergelegen parkeerplaats te reizen en alleen het laatste gedeelte wandelend naar en van de top af te leggen.

Athene en Kythira

Chora op KythiraNa een paar dagen Athene is het Ionische eiland Kythira een interessante afwisseling. Eleftherios Venizelos Airport heeft dagelijks vliegverbindingen van Olympic Airways met de nationale luchthaven van Kythira. In de zomermaanden zijn er tevens vluchten van Sky Express en na 40 minuten vliegen sta je al met beide benen op het Griekse eiland.

De bijnaam van Kythira is “Kangoeroe-eiland” en stamt uit de periode dat inwoners om economische redenen zijn verhuisd naar Australië. Sindsdien zijn er nauwe connecties met de stad Brisbane in Queensland. Momenteel heeft het Griekse eiland zo’n 3.500 permanente inwoners, waaronder een handjevol Nederlanders. In 2019 bezochten tot nu toe al 63.000 toeristen het Griekse eiland voor een vakantie. Voornamelijk Grieken, Nederlanders en Tsjechen.

Wandelen op Kythira

Wandelen op Kythira bij de Neraida waterval en MylopotamosKythira is een eiland voor natuurliefhebbers en rustzoekers is onze eerste indruk. Steeds meer wandelpaden worden blootgelegd en gekenmerkt met een likje blauw-witte verf op de rotsen. Onze reisgids Frank vertelt enthousiast over de ontwikkelingen op wandel- en natuurgebied en over het dit jaar begaanbaar gemaakte wandelpad van Agia Pelagia naar Diakofti. De populairste wandeling die je kunt maken op Kythira is de M41 route langs de watermolens en de Neraïda waterval vanuit Mylopotamos. Van de in totaal 25 watermolens zijn een vijftal nog redelijk in tact. De mooiste is echter de geheel gerenoveerde molen van Filippi.

Een wandeling over het M1 wandelpad rond het oude stadje Chora is aan te bevelen. Je ontdekt via deze eenvoudige wandelroute de oude stad, het fort en geniet ruimschoots van het uitzicht op de twee baaien van Kapsali. Slenterend door de smalle straatjes in Chora kun je mooie vakantiefoto’s maken en een origineel souvenir voor thuis scoren.

Fatourada proeven

Mooie souvenirs uit KythiraProbeer de lokale gerechten en producten uit Kythira tijdens je reis. Fatourada is de kruidenlikeur van het eiland en wordt zowel koud als warm geserveerd. Een distillaat van tsipouro/rakí met honing, sinaasappelschil, kaneel en kruiden. Het alcoholpercentage van Fatourada varieert van 20% tot 30% en het drankje is te verkrijgen in lokale shops en natuurlijk op het terras van tavernes en bars.

Tijmhoning is een ander lokaal product. Deze kruidige en pittige honing uit Kythira is van hoge kwaliteit en zit vol waardevolle voedingsstoffen zoals mineralen en antioxidanten.

Voor meer informatie over Athene, Attica, de Atheense Rivièra en het eiland Kythira kun je ook kijken op de website van de organisatie voor toerisme in Attica.