Zakynthos en de Peloponnesos

16 september 2024   Bas Wanrooij

Zakynthos eiland uitzicht op Shipwreck beachZakynthos is één van de drie populairste Griekse eilanden voor Nederlanders om vakantie te vieren in 2024. Vanuit Nederland wordt er dan ook vanaf Schiphol en lokale luchthavens op Zakynthos (ZTH) gevlogen door verschillende airlines. Eén van de kortere vliegafstanden naar Griekenland en binnen drie uur zet je voet aan de grond. Zogenaamde pakketreizen, vlucht met accommodatie, zijn logischerwijs in trek, maar je kunt ook kiezen voor een fly & drive Zakynthos en de Peloponnesos. Vanuit de haven van Zakynthos-stad is er namelijk een frequente veerdienst met Kyllini op de Peloponnesos.

Zeven veerdiensten per dag van Zakynthos naar Kyllini

De overtocht van Zakynthos naar Kyllini duurt slechts een uur en een kwartier. In maanden mei, juni, september en oktober vaart Levante ferries vier keer per dag en in de zomermaanden juli en augustus zelfs vijf keer. Kefalonia Lines heeft ook nog drie dagelijkse diensten. Per persoon betaal je (anno 2024) 13 euro voor een overtocht en een auto is met 40 euro per enkele reis een stuk prijziger. Neem daarbij dat je meestal geen huurauto mee mag nemen van het verhuurbedrijf als je eiland Zakynthos afgaat. Je kunt beter in Kyllini een auto huren an klaar laten zetten bij aankomst in de haven op de Peloponnesos.

Dagje naar de Peloponnesos vanuit Zakynthos

Olympia op de PeloponnesosJe kunt dus een dagje naar de Peloponnesos als je op Zakynthos vakantie viert. Een vroege ochtenddienst heen en ’s avonds weer terug varen bijvoorbeeld. Met een huurauto kun je naar Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen, rijden. Maak een tussenstop bij het Clemoutsi kasteel. De afstand bedraagt 65 kilometer en reken op een reistijd van een uur. Agios Ilias beach is een mooie stop om te gaan zwemmen, maar ook Glyfa beach is fraai en een prima alternatief voor een duik in zee.

Naar de havenstad Patras is een andere optie en in noordelijke richting. Vanaf Killini gaat deze route van 72 kilometer over een prima weg. Ja passeert het Strofylia National Park wat mooi is voor een wandeling in de natuur. Iets voorbij Patras kun je de schitterende Rio-Antirrio brug bewonderen.

Fly-drive vakantie Zakynthos en de Peloponnesos

Andere mogelijkheid is een fly-drive. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een verblijf van een week op Zakynthos en een week rondtoeren over de Peloponnesos. Korter of langer kan natuurlijk ook. Dan kun je niet alleen Olympia, maar ook andere archeologische bezienswaardigheden als Messini gaan bekijken. Net als het kosmopolitische Costa Navarino, de stad Kalamata en de fraaie komvormige baai met strand van Voidokilia. Genoeg te zien en te doen en leuk dus om te combineren.