Assos

Net als Fiskardo is Assos een pittoresk kustplaatsje en een bezienswaardigheid. Het ligt op een dunne verbinding met een schiereiland aan de gelijknamige baai. De vakantiebestemming heeft een haventje aan de noordzijde van het dorp gevuld met vissersbootjes en in de gelijknamige baai liggen ook zeilboten voor anker. Op het schiereilandje ligt het Venetiaanse kasteel op 150 meter hoogte en hiervandaan kijk je uit op de twee baaien.

Assos is één van de mooiste plaatsjes van het eiland Kefalonia

Het stadje Assos ligt op 41 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Argostoli en is goed te bereiken met een huurauto. Je kunt ook georganiseerd met een dagexcursie naar het dorp op dit Ionische eiland in combinatie met Fiskardo en Melissani. Assos is autovrij en één van de mooiste plaatsjes op Kefalonia. Van veraf zie je de schoonheid al en hoe dichterbij je komt, hoe mooier het wordt. Aan het haventje kun je genieten van het uitzicht en de rust op één van de terrasjes.

Op het pleintje kun je ook heerlijk zitten in de schaduw van een grote plataan. Hier staat een standbeeld, een mooi groot anker en een oud kanon. Het uitzicht op de dobberende vissersbootjes en de fraai gekleurde zee maken het plaatje compleet. Assos moet je gezien hebben tijdens je vakantie op Kefalonia. Maak zeker een wandeling door de steegjes omhoog

Kefalonia foto album

Assos bezienswaardigheden

Het pleintje in Assos op Kefalonia

Uitzicht op het kasteel van Assos vanaf het pleintje

Het dorpje Assos zelf is een bezienswaardigheid met de oude herenhuizen uit de Venetiaanse tijd en de fraaie pasteltinten van de andere huizen. Het kasteel van Assos op het schiereiland kun je te voet gaan bekijken. Een leuke wandeling met mooie uitzichten op Assos en de baaien.

De geschiedenis van het Venetiaanse kasteel gaat terug naar 1574 met de intentie om het eiland beter te kunnen beschermen tegen piraten en destijds ook de Turken. Vanaf 1930 is het 23 jaar lang gebruikt als gevangenis en sinds 1953 staat het leeg. Je kunt het fort vrij bezichtigen en de afgelopen tijd heeft men hier het een en ander gerestaureerd. De werkzaamheden om het kasteel te verfraaien zullen nog wel even doorgaan.

Het Assos Fortress, zoals het internationaal wordt genoemd, is het grootste kasteel van het eiland en één van de grootste kastelen van Griekenland. De muren van het fort van Assos hebben een totale lengte van maar liefst 2.000 meter en het oppervlakte bedraagt zo’n 44.000 m2. De hoofdingang van het kasteel is het meest interessante deel om te bezichtigen. Het kasteel van Assos is dagelijks geopend, de conditie is redelijk en de toegang is gratis.

Meer Griekenland aanbiedingen


Assos stranden

Assos Kefalonia strand en kust

Assos Kefalonia – kustlijn, huizen en strand

Assos heeft twee kiezelstrandjes. Het dorpsstrand is het langste en hier is een groot deel georganiseerd. Langs het strandje zijn tavernes en het is een mooie plek voor een verfrissende duik in zee. Richting het kasteel ligt nog een kleiner strand van Assos. Dit kiezelstrand is niet georganiseerd. Op het schiereiland zijn tal van kleine strandjes te vinden. Via smalle trappetjes of weggetjes kun je hierheen lopen. Met een bootje kun je naar een mooi baaitje iets te noorden van Assos. Dit strand is alleen met de boot te bereiken.

Drie kilometer ten zuiden ligt Myrtos beach; één van de mooiste stranden van Kefalonia. Dus als je een huurauto hebt is de keuze voor een dagje strand snel gemaakt tijdens je vakantie.

Een strand waar de locals graag komen heet Saint Jerusalem beach (Agia Jerusalem beach). Het strand met taverne ligt op 19 kilometer rijden, in noordelijke richting, van Assos. Vlak voor het dorpje Chalikeri sla je linksaf. Als je deze weg uitrijdt kom je bij Agia Jerusalem beach uit.