Avdou

  Avdou is een bergdorp in de gemeente Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. Het dorp ligt op 17 kilometer rijden van Malia en 37 kilometer van Kretenzer hoofdstad Heraklion. Je bent niet ver verwijderd van het Lassithi plateau met de bekende windmolentjes en verderop het stuwmeer. Waarschijnlijk rijd je per ongeluk de eerste keer aan het dorp voorbij. Direct langs de doorgaande weg is er ook niet veel te bezichtigen. Maak een stop in het centrum en stap uit om een wandeling te maken.

  Het oude gedeelte van Avdou is interessant om doorheen te wandelen

  In de smalle straatjes van het oude centrum hangt op vrijwel elke gevel een bord met daarop geschilderd wat voor winkel of horecagelegenheid hier aan het begin van de 20e eeuw heeft gezeten. Zo wemelde het hier van de kafénions, smits, slagers en andere detailhandelaren. Tegenwoordig zijn de bedrijven gesloten en worden de meeste panden gebruikt als woonruimte. In de vallei heb je de mogelijkheid om te gaan paardrijden.

  Avdou ligt in de vruchtbare Lagada vallei. Zowel in het dorp als in de directe omgeving groeien veel fruitbomen. De kapel Agios Georgios is bezienswaardig en herbergt enkele fresco’s uit de 14e eeuw. Alternatief is het Agios Konstantinos kerkje met eveneens muurschilderingen daterend uit de 14e eeuw. In totaal zijn er zes verschillende byzantijnse kerkjes in Avdou en Panagia i Evangelistria is waarschijnlijk de eerste die je tegenkomt tijdens een wandeling.

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen