Mooiste stranden van Chersonissos en Malia

16 mei 2024 Bas Wanrooij

Sarantaris beach bij Chersonissos op KretaMocht je op vakantie gaan naar Chersonissos, Malia of Koutouloufari op Kreta dan wil je vast weten wat hier de mooiste stranden zijn. Gelukkig zijn er genoeg fraaie zandstranden op deze bestemmingen te vinden, waarvan sommigen zelfs gewaardeerd zijn met een Blue Flag eco-label. Wij zijn zelf erg gecharmeerd van bijvoorbeeld Potamos beach, ten oosten van Malia, maar de gemeente Hersonissos heeft veel meer te bieden. Dit zijn de mooiste stranden van Chersonissos en Malia handig voor je op een rij.

Lang en breed zandstrand van Potamos

Potamos beach bij Malia op KretaPotamos beach ligt dichtbij het Minoïsche Paleis van Malia en deze twee zijn dan ook prima te combineren voor een leuk dagje uit. Het is een lang zandstrand van zo’n 700 meter en soms wel 50 meter breed. Gedeeltelijk is Potamos beach georganiseerd met ligbedden en parasols die je kunt huren voor een dag of dagdeel.

Fijn is dat dit strand een langzaam aflopende zeebodem heeft. Tevens is Potamos een stuk rustiger dan het dorpsstrand van Malia en vooral geliefd bij gezinnen met kinderen.

Sarantaris beach is fraai met wit zand bij Chersonissos

Sarantaris beach ligt iets ten noorden van Chersonissos en heeft lichtgekleurd en kraakhelder zeewater. Tevens zijn hier de nodige voorzieningen als douches en zijn er tavernes en beach bars in de buurt om wat te eten en drinken. Sarantari is geen groot zandstrand en in trek bij families met kinderen. Bij de rotsen in zee kun je hier prachtig snorkelen.

Malia beach: een groot en mooi zandstrand

Malia zandstrand noorden van KretaMalia beach ligt ten oosten van het haventje bij Malia en grenst aan het eerder genoemde Potamos beach. Tussen het zand kom je ook het nodige harde zandsteen tegen. Let op dus met blote voeten. Op een rotspunt prijkt een oude grote Kretenzische vaas en is een mooie plek voor een Instagram-waardige foto.

Direct aan het strand liggen een paar accommodaties en twee beach bars. Aangrenzend vind je een moerasgebied waarvan oktober tot en met april zeldzame vogels overwinteren.

Klotzani beach wordt ook wel ‘golden beach’ genoemd

Klotzani beach moet je niet verwarren met Malia beach. Dit is het strand met het eilandje Afentis Christos voor kust met de kleine ‘Metamorphosis tou Sotiros’ kapel en grote Griekse vlag voor de kust. Een werkelijk prachtig zandstrand van maar liefst 600 meter lang en een langzaam aflopende zanderige zeebodem. Het wordt dan ook wel ‘golden beach’ genoemd en is zonder twijfel één van de mooiste en populairste zandstranden van Chersonissos en Malia. Langs het strand vind je hotels, maar ook beach clubs met terrassen tot op het strand.

Familiestrand Stalis beach bestaat uit twee delen

Stalis, ook wel Stalida beach genoemd, is een ander goed zandstrand en ligt tussen Chersonissos en Malia in. Het is eigenlijk opgesplitst in twee delen en is in totaal bijna drie kilometer lang. Een waar familiestrand bedekt met fijn zand en een langzaam aflopende zeebodem. Het zeewater is kristalhelder en direct langs het strand vind je legio restaurants, bars en winkels. De doorgaande kustweg loopt parallel aan het strand van Stalis en je kunt hier diverse leuke watersporten als jetskiën, parasailen en waterskiën beoefenen in de zomermaanden.