Fietsen op kos

15 maart 2010 Bas Wanrooij

Op het Griekse eiland Kos kunnen fietsliefhebbers hun hart ophalen. Schitterende natuur, authentieke dorpjes en prachtige stranden. Wat is er fijner dan op de pedalen al dit moois te ontdekken?

Ideale fietseiland

Kos is bij uitstek een fietseiland. Het ideale klimaat, het overwegend vlakke landschap en het groot aantal fietspaden maken fietsen een populaire bezigheid. Overigens niet alleen onder de toeristen. Ook de eilandbewoners trappen er lustig op los. Dit alles zorgt voor een levendig en gezellig straatbeeld in Kos-Stad, maar ook op de rest van het eiland.

Fietsen huren en route

Voorzien van een ijzeren ros met drie versnellingen, een uitgebreide lijst met fietsroutes, water en zonnebrandcrème gaan we pad. We kiezen voor een route van 30 kilometer naar de thermale bronnen, Embros Thermae. Een echte aanrader volgens Nikos, onze fietsverhuurder. Via de zuidoostkust van het eiland verlaten we de hoofdstad met haar terrasjes en levendige haven. Wanneer we de luxe all inclusive hotels achter ons hebben gelaten voert de weg ons verder in een prachtig landschap. We zien een verrassende kant van het eiland. Hier domineren ruige berghellingen en diepe kliffen. Bloeiende struiken en distels geven kleur aan de indrukwekkende omgeving. Op de steile hellingen doen geiten zich tegoed aan de verse blaadjes. Net voorbij de vuurtoren van Agios Fokas wordt de weg steiler en stelt een pittige tegenwind onze conditie flink op de proef. Hier had Nikos ons niets over verteld. Onze inspanning wordt echter beloond met een prachtig uitzicht over een diepblauwe zee.

Geneeskrachtige bron

We parkeren onze fietsen bij de taverne en lopen via een sterk hellende zandweg naar beneden waar het kiezelstrand ligt. De zon schijnt ongenadig en de schrik slaat ons om het hart bij de gedachte dat we deze weg ook weer terug moeten nemen. Beneden staat ons gelukkig eerst een ontspannende duik in de heilzame bronnen te wachten. In zee, vlak aan het strand, is een kunstmatig bekken aangelegd. Het geneeskrachtige water komt uit de rotsen en heeft een temperatuur van ongeveer 40 graden. We laten onze vermoeide spieren op krachten komen in de warme zee. Overal zien we kleine luchtbelletjes omhoog komen en de zwavelachtige geur vertelt ons dat dit geen gewoon zeewater is.

Koele zeewind

Uitgerust en opgefrist beginnen we aan de klim terug naar de plek waar onze tweewielers staan te wachten. We passen ons tempo aan aan de keuvelende Griekse families die voetje voor voetje naar boven schuifelen. Zij weten tenminste hoe je met deze hitte om moet gaan. Eenmaal op onze fietsen genieten we van de koele zeewind. Op het eiland waait altijd een fris briesje die de hoge temperatuur in de zomer dragelijk maakt. De terugweg neemt ons mee het binnenland in langs prachtige olijfboomgaarden en geurende eucalyptusbomen. Via het dorpje Psalidi komen we weer terug in de bewoonde wereld. Als we onze fietsen terugbrengen, wil Nikos uitgebreid horen wat wij van zijn geliefde eiland vinden. Enthousiast vertellen we hem onze belevenissen. Hij knikt tevreden; “Ik zei toch dat het een mooie route was.” Moe maar voldaan, nestelen we ons met een koud biertje op een terrasje nagenietend van een enerverende en indrukwekkende dag.