5 mooiste stranden van Karpathos

26 september 2019 Bas Wanrooij

5 mooiste stranden van KarpathosKarpathos ligt tussen Kreta en Rhodos in en trekt toeristen vooral met zijn fraaie stranden. Centraal en in het zuiden van het Griekse eiland vind je aantrekkelijke zandstranden. Een Duitse krant riep Apella Beach al eens uit tot het mooiste strand van Europa. In KALA Magazine editie zomer 2019 schreven we al over de kustlijn van Karpathos. Dit zijn de 5 mooiste stranden van Karpathos die je niet mag missen handig op een rijtje.

1 Apella beach

Zowel van bovenaf als vanaf de parkeerplaats en lopend over het strand is het genieten van Apella beach. Het zeewater kleurt turquoise en zorgt voor een mooi contrast met het witte zand- en kiezelstrand en de groene naaldbomen. Apella beach kun je ook per boot bereiken met bijvoorbeeld een dagexcursie vanuit de hoofdstad.

2 Diakoftis beach

Diakoftis beach ligt in het zuidoosten van Karpathos niet ver van de luchthaven. Een mooi zandstrand met azuurblauw zeewater. De zeebodem is bedekt met wit zand en loopt geleidelijk af. Er staat wel regelmatig een stevige wind uit het noorden, maar Diakoftis beach is zeer de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie. Is het hier te druk dan kun je naar het kleinere en rustigere Michaliou O Kipos beach aan de andere zijde van het vliegveld rijden.

Mooiste stranden van Karpathos

Kyra Panagia met haar rood-witte kapel

3 Kyra Panagia beach

Kyra Panagia mer zijn rood-witte kapel is waarschijnlijk het meest gefotografeerde strand van Karpathos. Het uitzicht vanaf het balkon van pension Akropolis met de rode koepel van de Kyra Panagia kerk op de voorgrond is prachtig. Kyra Panagia beach is bedekt met fijn zand en grotendeels georganiseerd met ligbedden en parasols. De zeebodem loopt snel af en dat maakt de zee hier minder geschikt voor kleine kinderen.

4 Agata beach

Agata beach is een mooi en rustig gelegen zand- en kiezelstrand in een kleine baai. Het ligt wat verscholen langs de oostkust van Karpathos (uit de wind) niet ver van Kyra Panagia beach en de hoofdstad Pigadia. Bij de rotsen langs Agatha beach kun je goed snorkelen of duiken.

Mooie Achata beach op Karpathos

Achata beach

5 Lefkos beach

Lefkos beach is een mooi strand bij de gelijknamige vakantiebestemming langs de westkust van Karpathos. Het strand ligt beschut tegen de wind in een komvormige baai en heeft veel faciliteiten. Hier vind je genoeg tavernes en restaurants langs het strand en ook een ligbed en parasol zijn te huur voor een dagje relaxen bij Lefkos.

Natuurlijk zijn er meer mooie stranden op Karpathos te vinden. Dit is een selectie en gebaseerd op stranden die je zelf met een huurauto kunt bereiken. Standen als die van Kato Lakkos, tussen Agata en Kyra Panagia in, en Agnotia beach die alleen met een 4×4 of met de boot te bezoeken zijn hebben we niet genoemd, maar zijn wel leuk.