Dit is Tzoumerka

9 augustus 2023 Bas Wanrooij

Plaka boogbrug in TzoumerkaTzoumerka is geen Griekse vakantiebestemming die bij de meeste mensen een belletje doet rinkelen. Het is een National Park op het vasteland van Griekenland en wel in het district Epirus. Hier vind je absoluut geen massatoerisme en het groene, ruige Tzoumerka is een gebied van 820 km2 en een walhalla voor wandelaars, natuurliefhebbers en mensen die houden van bergbeklimmen en raften. Bezoek bijvoorbeeld de hoogste waterval van Griekenland, de dubbele Katarraktis watervallen, het Kipinas klooster hoog in de rotsen en de Kouiassa watervallen. Of ga raften over een gedeelte van de 110 kilometer lange Arachtos rivier onder de historische Plaka boogbrug door. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt doen in Tzoumerka.

Fly drive Tzoumerka

Tzoumerka is een ideale bestemming in Griekenland voor een fly-drive. Je vliegt op de luchthaven van Thessaloniki (SKG) of het vliegveld van Preveza (PVK) en stapt vervolgens in je huurauto. Vanaf  Thessaloniki is de autorit naar Tzoumerka zo’n drie uur en vanaf Preveza is de reistijd een uur korter. Een andere mogelijkheid is vanaf het eiland Corfu. Je vaart dan over naar de havenstad Igoumenitsa en hiervandaan reis je in zo’n drie uur verder met de auto via Ioannina naar dit gebied.

Kalarites in Tzoumerka

Kalarites dorp in Tzoumerka

Je kunt in Tzoumerka eenvoudig verblijven in meerdere accommodaties. Dat is natuurlijk ook wat goed past bij een fly-drive of beter gezegd autorondreis. Je hopt eigenlijk van het ene dorp of hotel naar het andere en ontdekt hier één of meerdere dagen de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele dorpen Kalarites, Syrrako en/of Pramanta om te verblijven.

Kalarites was ooit de woonplaats van Sotiris Vulgaris. Hij is de oprichter van het wereldberoemde merk BVULGARI. Local Napoléon Zaglis vertelt je in zijn taverne Akanthos hier graag alles over. In de eerder genoemde dorpen vind je dus de nodige faciliteiten, zodat je ’s avonds ergens kunt gaan eten of wat eten en drinken kunt kopen in een supermarkt. En niet onbelangrijk is dat je in Tzoumerka gewoon het kraanwater kunt drinken.

Bezienswaardigheden Tzoumerka en tips

Tzoumerka is een wandelparadijs en is tevens het meest bergachtige gebied van Griekenland. In dit gedeelte van het Pindos-gebergte valt jaarlijks overigens ook de meeste neerslag. Mede hierdoor stroomt er het hele jaar door water door de Arachtos rivier. En kun je hier dus 365 dagen per jaar in raften. Wist je dat de Baros Pass in Tzoumerka de hoogstgelegen weg is in Griekenland? Deze asfaltweg vind je op een gemiddelde hoogte van 1.898 meter op zo’n 12 kilometer van het dorp Matsouki en heeft een lengte van maar liefst 24 kilometer.

Kipinas klooster in Tzoumerka

Tzoumerka klooster van Kipinas

In de Arachtos rivier kun je goed raften en kanoën. Alpine Zone organiseert deze outdooractviteiten in Tzoumerka en onze tip om dit zelf met Achilles en zijn team te ervaren tijdens je vakantie. Tijdens een raft in deze rivier word je professioneel begeleid en maak je bovendien een fraaie stop bij een verborgen waterval. Je raft eindigt bij de beroemde stenen Plaka brug.

Het Kipinas klooster is een ware bezienswaardigheid van Tzoumerka. Toegang is gratis en vanaf de parkeerplaats loop je via diverse stenen trappen naar het klooster dat zich verschuilt in de rotsen. Eenmaal binnen in het Kipinas klooster merk je dat er een groot grottenstelsel is, waar men in schuilde tijdens oorlogen. Tegenwoordig wonen hier geen monniken meer.

Tzoumerka bij de mooiste wandelgebieden van Griekenland

Kouiassa waterval in Tzoumerka

Tzoumerka waterval van Kouiassa

Het ruige, bergachtige landschap maakt Tzoumerka tegelijk een uitstekende wandelbestemming in Griekenland. Nog vrijwel ongerept met talloze wandelpaden voor zowel beginners als gevorderden. Wandel van berghut naar berghut om te overnachten en wat te eten en drinken. Ben je wat minder avontuurlijk dan kun je kiezen voor een hotel als accommodatie.

De wandelroutes variëren hier ook in afstand. Zo zijn er genoeg wandeltochten te maken van enkele kilometers, maar ook langere routes beschikbaar voor gevorderden. Een leuke niet te moeilijke wandeling gaat van Kalarites naar Syrrako en een andere korte wandeling brengt je van Melissourgi naar de Kefalovriso waterval. Dit is met 350 meter de hoogste waterval van Griekenland.