Ouzo favoriete Griekse drankje

20 september 2018 Bas Wanrooij

Ouzo favoriete Griekse drankjeOuzo is het favoriete Griekse drankje van Nederlanders. Uit onderzoek van Griekenland.net onder 1.240 bezoekers werd ouzo door 37% gekozen als favoriet. Griekse wijn heeft de voorkeur bij 12% van de Griekenlandfans en is in opkomst.

Ook Metaxa 11% en Grieks bier 11% worden veel gekozen als lieveling. Ouzo wordt zowel puur gedronken als met water of ijs. Gemengd met water of ijs wordt het drankje troebel en wit van kleur.

Ouzo uit Lesbos favoriet

Ouzo wordt gedistilleerd uit restanten van druiven en is sinds 2006 een beschermd product uit Griekenland. Als het anijsdrankje elders ter wereld wordt gemaakt dan mag het niet de naam ‘ouzo’ dragen. Als cocktail wordt ouzo ook wel door Nederlanders en Belgen gedronken in bars in Griekenland. De populairste ouzo komt van het Griekse eiland Lesbos en wordt veel gekocht als souvenir.

Lokaal Grieks bier in trek

Tijdens een vakantie in Griekenland hebben meer en meer Nederlandse toeristen de voorkeur voor een Grieks biertje. Niet alleen Mythos, Fix en Alpha, maar juist ook de lokale bieren zijn in trek. Op veel plaatsen in Griekenland zijn lokale brouwers actief en zo kun je als toerist kennis maken met producten van de verschillende destinaties. Denk aan Levante bier op Zakynthos, 56 isles bier op Paros en Zeos bier op de Peloponnesos.

Rakí (7%), Retsina (7%) en Tsipouro (5%) zijn ook gekozen als favoriete Griekse drankje. Lokale likeuren, zoals Koum Quat (4%) en Masticha (2%) stonden ook in de top 10 van Griekse drankjes.