Zeos bier uit Argolis Peloponnesos

8 juni 2018 Bas Wanrooij

Zeos bier uit Argolis PeloponnesosHet is altijd leuk om in een gebied of op een eiland een lokale brouwerij te bezoeken. In de streek Argolis in het noordoosten van de Peloponnesos bezochten we de Zeos bierbrouwerij, nabij het stadje Argos en de stad Nafplion.

Ze produceren hier meerdere lokale bieren van het merk Zeos en het biermerk kom je tegen in restaurants, bars en tavernes. Niet alleen in deze regio, maar het Zeos bier is verkrijgbaar op veel plaatsen in Griekenland.

Zeos bierbrouwerij en biermerken

De Zeos brouwerij is opgericht in 1998 en bestaat dit jaar dus 20 jaar. Ze produceren hier bier van “premium” kwaliteit en volgens de hoge eisen van de 500 jaar oude bierwet (German beer purity law) uit Duitsland. Het bier wordt natuurlijk gebrouwen zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Zeos Gold Pilsner heeft drie keer zilver gewonnen bij de BTI World Beer Championships en Zeos Black viel bij dezelfde internationale biercompetitie twee keer in de prijzen. Toch is Zeos Blue Lager, herkenbaar aan de fraaie blauwe fles, het nummer één (export) product van de brouwer.

De bieren worden gebrouwen van de beste ingrediënten en het water komt uit de Peloponnesos. Er worden geen chemicaliën gebruikt in het productieproces en brouwer is een gepassioneerd liefhebber van kwaliteitsbier.

Donker bier voor op het strand

Natuurlijk trekt de Grieks-blauwe bierfles ons als eerste en het bier smaakt ook prima. Opvallend is het donkere “black” bier, welke net als de andere Zeos bieren 5% alcohol heeft. En ook een lekker biertje voor een dagje aan het strand in Tolo. De brouwerij is niet geopend voor publiek, maar niet getreurd want het Zeos bier is op veel plaatsen verkrijgbaar.