14 dagen eilandhoppen Griekenland: 5 leukste combinaties

7 juni 2024 Bas Wanrooij

Eilandhoppen Santorini in GriekenlandGriekenland heeft méér dan 200 bewoonde eilanden. Het hoppen van het ene naar het andere Griekse eiland is dan ook een goede manier om meerdere eilanden in één vakantie te ontdekken. Gewoon gezellig als echtpaar buiten het hoogseizoen om, maar zo’n reis is ook een aanrader voor gezinnen met kinderen. Eilandhoppen kun je niet alleen op Mykonos en Santorini als je dat denkt, maar bijvoorbeeld ook op de Ionische eilanden, de Dodekanesos en de Saronische eilanden. Dit zijn de 5 leukste combinaties om 14 dagen te gaan eilandhoppen in Griekenland.

Eilandhoppen Mykonos, Naxos en Santorini op de Cycladen

In twee weken tijd kun je op de Cycladen-archipel prima drie eilanden met elkaar combineren. Zo’n vier á vijf dagen op een Grieks eiland als Mykonos, Naxos en Santorini heb je namelijk wel nodig om het goed te kunnen ervaren. Je vliegt rechtstreeks op de luchthaven van Santorini of Mykonos vanuit Nederland en dat is wel zo prettig. Lekker op het dek van een veerboot in de zon naar het volgende eiland toe. Of de keuze voor een korte overtocht met een fast ferry.

Elk volgend eiland is weer een nieuwe vakantie en juist dat maakt eilandhoppen in Griekenland zo leuk. Mykonos is weer heel anders dan Naxos of Santorini namelijk. Je krijgt zo een Griekse maatwerkvakantie die helemaal past bij jouw behoeftes. Een mooie luxe accommodatie langs de kraterrand in bijvoorbeeld Imerovigli met uitzicht in de caldera van Santorini, gecombineerd met een modern boutique hotel bij Mykonos-stad en een verblijf in een familiehotel dicht bij het strand op Naxos. Kies zelf maar!

14 dagen Eilandhopvakantie Corfu, Parga en Lefkas

Corfu Pontikonissi eiland in GriekenlandAls Griekenlandkenners weten wij ook de mooiste plekjes voor je te vinden op de Ionische eilanden. In 14 dagen kun je de Griekse eilanden Corfu en Lefkas met het gezellige Parga op het vasteland goed met elkaar combineren. Je start je rondreis op Corfu of op Lefkas. Op beide bestemmingen wordt dan ook rechtstreeks gevlogen vanuit Nederland in de zomermaanden. Binnen drie uur sta je al in Griekenland. Met een huurauto erbij creëer je een soort fly-drive in Griekenland. Een groot gedeelte van je reis gaat namelijk over het vasteland door de regio Epirus.

Natuurlijk kun je je reis naar deze Griekse bestemmingen verder aankleden met mooie belevingen. Met een kookworkshop op Lefkas leer je koken volgens grootmoeders recept, een wijnproeverij in Parga is onvergetelijk en tijdens een food safari in Kerkyra op Corfu beleef je de ware smaaksensatie. Heerlijk trouwens om een paar nachten in Corfu-stad te verblijven.

Leuke combinatie: twee weken hoppen van Athene naar Andros en Tinos

Athene hoofdstad van GriekenlandEen stedentrip Athene combineren met een strand- en/of wandelvakantie in Griekenland? Wow, het hippe Athene biedt zoveel meer dan de archeologische Acropolis. Ontdek zelf de gezelligheid van de wijken Plaka, Anafiotika, Gazi en Psiri. Lekker shoppen op Monastiraki en in Ermou-street. En ga een dagje naar het strand van de Atheense Rivièra of naar de natuurlijke spa in Vouliagmeni.

Vanuit de haven van Rafina, op nog geen uur rijden van Athene, vertrekt je veerboot naar de wellicht nog onbekende eilanden Andros en Tinos. Met name Andros is een echt eiland voor wandelaars met prachtige watervallen en gebaande wandelpaden. Hier vind je absoluut geen massatoerisme. Tinos is rijk aan cultuur en net als Andros vind je hier ook prachtige stranden. Een dag of vier op beide eilanden is ideaal om te ontspannen en een goede indruk te krijgen van het authentieke Griekse eilandleven.

Ontdek Kos-, Kalymnos en Patmos tijdens 14 dagen eilandhoppen Griekenland

Patmos zandstrand in GriekenlandNog zo’n leuke combinatie van Griekse eilanden is Kos, Kalymnos en Patmos. Je vliegt naar en van de internationale luchthaven van Kos. Na een vlucht van zo’n drie en een half uur zet je voet op Griekse bodem. Kos, en dan met name de hoofdstad, is supergezellig met eindeloze zandstranden. Tof is dat dat je oer-Hollands op de fiets Kos-stad kunt ontdekken. Lekker met het hele gezin op de fiets naar het centrum of één van de stranden hier in de buurt. Zeker een fiets bijboeken dus als je hier gaat eilandhoppen.

Kalymnos is het sponzeneiland van Griekenland en ligt op nog geen uur varen van Kos. Héél anders en hier is absoluut geen sprake van massatoerisme. Fraaie baaien met smaragdgroen zeewater waar je supermooi kunt snorkelen en duiken bijvoorbeeld. En Pothia, de hoofdstad, heeft een heerlijke boulevard om overheen te slenteren en neer te ploffen ergens op een terrasje. Een dag of vier is prima om Kalymnos te ervaren tijdens een eilandhopvakantie op de Dodekanesos. Het religieuze eiland Patmos is uniek en zorgt voor een prima mix van strand, gezelligheid en cultuur op een 14-daagse eilandhopreis.

14-daagse fly-drive Kreta met Santorini

Vissersboten in de havvan Heraklion op KretaKreta kun je het beste ontdekken met een fly-drive. Met zo’n fly & drive hop je feitelijk met een huurauto van het ene naar het andere mooie hotel op het grootste eiland van Griekenland. In 10 dagen kun je zo een groot gedeelte van het eiland in je eigen tempo ontdekken. Natuurlijk is 15 dagen op Kreta nog beter en zo kun je Kreta combineren met een dag of vier op Santorini. In twee weken vakantie ervaar je dan toch twee Griekse eilanden.

Zeker de fraaie stad Chania meenemen in je wensenpakket voor een fly-drive op Kreta. Dit is namelijk de gezelligste en mooiste stad het eiland. Ook Rethymnon is een heerlijke stad om te verblijven langs de noordkust van het Griekse eiland. Maak een wandeling door de Samaria-kloof of de Imbros-kloof en ga verder naar de prachtige stranden in het verre oosten in de baai van Mirabello bij Agios Nikolaos en verder door naar Xerokambos.