5 mooiste stranden op Sithonia Chalkidiki

24 augustus 2023 Bas Wanrooij
Mooiste stranden op Sithonia

Baai van Lagonisi op Sithonia

Sithonia is het tweede (middelste) schiereiland van Chalkidiki op het vasteland van Griekenland. Het wordt veelal geprezen om zijn talloze mooie stranden en fraaie natuur. Een Griekse bestemming die je prima met een fly-drive of een pakketreis kunt ontdekken. Je vliegt op de luchthaven van Thessaloniki (SKG). We hebben de 5 mooiste stranden op Sithonia Chalkidiki voor je op een rijtje gezet. Dan kun je deze zelf met bijvoorbeeld een huurauto deze stranden gaan bezoeken.

1. Lagonisi beach –  is een zandstrand in het noordoosten van Sithonia en ligt op een steenworp afstand van van Nikiti en Vourvourou. De zeebodem loopt hier zee geleidelijk af en je krijgt het gevoel in een groot natuurlijk zwembad te zijn. Het zeewater is kristalhelder en kleurt vijftig tinten blauw. Langs het strand vind je een beach bar die het strand van Lagonisi voor een groot deel hebben georganiseerd met ligbedden en parasols.

Diaporos eiland bij Sithonia

Blue Lagoon bij Diaporos eiland

2. Diaporos eiland – vanuit Vourvourou kun je met een motorbootje zelf naar Diaporos varen en de vele stranden hier ontdekken en bezoeken. Een tip als activiteit tijdens je vakantie op Sithonia. De ‘Blue Lagoon’ is het mooiste gedeelte en oogt Caribisch. Ook mooi is White beach. Zelf hebben we hier in de baai een groep van vier dolfijnen zien zwemmen. Er zijn geen voorzieningen op Diaporos en het is een beschermd natuurgebied. Je dient dus zelf genoeg eten en drinken mee te nemen en zorg voor goede bescherming tegen de zon.

3. Tigania beach – dit strand ligt wat afgelegen in het zuidoosten van Sithonia. Je kunt met een huurauto of scooter naar Tigania beach rijden. Op de stranden, het zijn er namelijk drie bij elkaar, staan hier parasols bedekt met palmbladeren wat het geheel een exotische uitstraling geeft. Tevens zijn er bij Tigania beach twee beach bars. In de zomer kan het hier snel druk zijn en kun je als alternatief eenvoudig naar het grotere en rustigere Kriaritsi beach uitwijken.

Mooi strand Chalkidiki Tigania beach

Tigania beach in het zuiden van Sithonia

4. Kavourotrypes beach – is waarschijnlijk het beroemdste strand van Sithonia met een fraaie omgeving. Het ligt langs de zuidoostkust van Sithonia in een omgeving met de nodige campings. Echter zowel Portokali beach als Kavouroptripes beach zijn niet erg groot, waardoor je al snel met je handdoek op de fraaie rotspartijen beland. In de beach bar en bij de kantina kun je versnaperingen kopen. Je auto kun je gratis parkeren in het natuurgebied. De naaldbomen groeien op Kavourotrypes beach tot aan de kustlijn en samen met het lichtblauwe zeewater oogt het geheel tropisch.

5. Kalogria beach – is een zandstrand langs de noordwestkust van Sithonia. Het ligt dichtbij Nikiti en heeft diverse beach bars en tavernes aan het strand. Je kunt hier je auto dichtbij het strand parkeren  en op Kalogria beach zijn de nodige ligbedden en parasols te huur voor een dagje zonnebaden tijdens je vakantie. Ook hier groeien naaldbomen tot aan de kust. De zeebodem bij Kalogria beach loopt geleidelijk af en het zandstrand is kindvriendelijk. Alternatieven voor Kalogria zijn het kleinere Spathies beach en Koviou beach.

Dit zijn de 5 mooiste stranden op Sithonia Chalkidiki vinden wij. Natuurlijk zijn er nog tal van andere fraaie zandstranden op het schiereiland Sithonia. Hoe zuidelijker je hier komt hoe rustiger over het algemeen de stranden hier zijn.