Eilandhoppen Sporaden

23 juni 2016 Bas Wanrooij

Bij eilandhoppen in Griekenland denk je wellicht direct aan de Cycladen eilandengroep. Echter de noordelijke Sporaden lenen zich ook uitstekend om met elkaar te combineren in één vakantie. Het betreft de drie Griekse eilanden Alonissos, Skiathos en Skopelos in de Egeïsche Zee. Veelzijdig, avontuurlijk en alle drie totaal verschillend. Wel allemaal groen. Voor één of twee weken en zo heb je drie (mini) vakanties inéén.

Skiathos als startpunt

Eilandhoppen Sporaden Skiathos

Eilandhoppen Sporaden – Skiathos

Het eiland Skiathos is de logische startplaats om te gaan eilandhoppen over de Sporaden. Hier ligt de internationale luchthaven met ’s zomers directe vluchten van en naar Amsterdam Schiphol. Je kunt ook kiezen om te vliegen op de vliegvelden van Thessaloniki of Volos. Van hieruit vertrekken van mei tot en met september dagelijks veerdiensten naar Skiathos. Na twee á twee en een half uren varen bereik je dan de haven van Skiathos-Stad.

Skiathos is de drukste bestemming van de drie genoemde Sporaden eilanden. De stad is levendig met een gezellig oud gedeelte en haventje vol terrassen. Verspreid over het eiland vind je de mooiste stranden en het eiland heeft de bijnaam “Het St. Maarten van Griekenland”. Als je een kijkje gaat nemen achter de landingsbaan van het vliegveld begrijp je direct waarom. Zowel het landen als het opstijgen van de vliegtuigen is hier een spektakel.

Alonissos de onontdekte groene parel

Eilandhoppen Sporaden Alonissos

Eilandhoppen Sporaden – Alonissos

Met de veerboot is het iets meer dam twee uur varen van Skiathos naar Alonissos. Altijd met een tussenstop op Skopelos. Er zijn meerdere veerdiensten per dag van verschillende Griekse rederijen. Kaartjes voor de veerboot kun je vooraf online al kopen of bij de reisbureaus in de haven van Skiathos stad. Reis je zonder huurauto dan zijn de kosten minder dan een tientje per persoon.

In de haven van Patitiri kom je aan, het meest toeristische plaatsje van het eiland, en een prima uitvalsbasis om het eiland in een aantal dagen te ontdekken. Een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Skiathos, maar genoeg te zien en te doen. En natuurlijk om even heerlijk te relaxen.

Bezoek de oude stad van Alonissos, ga voor je eerste duikervaring in het kraakheldere zeewater en geniet van de groen omzoomde baaien als die van Milia en Votsi.

Skopelos en Mamma Mia

Eilandhoppen Sporaden Skopelos

Eilandhoppen Sporaden – Skopelos

Van Alonissos naar Skopelos is het zo’n 45 minuten varen met de veerboot. Op Skopelos zijn grote delen van de film Mamma Mia opgenomen. De hoofdstad heeft talloze kerken en via smalle straatjes wandel je door de oude binnenstad. De boulevard en haven zijn gezellig met ouzeri, tavernes en bars.

De westkust van Skopelos herbergt prachtige baaien, waar de naaldbomen tot aan zee groeien. Het grootste gedeelte van het Sporaden eiland is bedekt met dichte naaldboombossen. De baaitjes met idyllische strandjes en zo nu en dan een beach bar of andere horecavoorziening zijn prachtig.

Met de ferry vaar je in anderhalf uur van Skopelos naar Skiathos, vanwaar je weer naar Nederland kunt reizen. Georganiseerd kun je ook een pakketreis boeken in Nederland om 8, 15 of 22 dagen te gaan eilandhoppen op de Sporaden.