Hittegolf Griekenland en stranden weer open

14 mei 2020 Bas Wanrooij

Hittegolf Griekenland en stranden weer openHet is pas half mei en toch is de eerste (mini) hittegolf in Griekenland dit jaar al een feit. In Athene verwacht men vanaf morgen temperaturen van 35 °C en hoger en dat is al vroeg in het seizoen. Een matige wind uit het zuiden voert warme lucht aan uit de Sahara over de Libische Zee naar Griekenland. Dit betekent niet alleen hoge temperaturen, maar ook veel stof en zand in de lucht.

Grieken mogen weer naar het strand

Gelukkig kunnen de Grieken weer naar het strand. Vanaf zaterdag 16 mei zijn meer dan 500 georganiseerde stranden in het land weer geopend. Het zijn de stranden in Griekenland die in 2019 een Blue Flag eco-label hebben ontvangen. Ze zijn herkenbaar aan de iconische blauwe vlag en zijn o.a. veilig en schoon. Na een ‘lockdown’ van drie maanden zijn er meerdere coronamaatregelen genomen en mag men niet massaal meer naar de stranden toe. Zo staan parasols en ligbedden ruim uit elkaar en is er een limiet voor het aantal bezoekers per strand. Je kunt alleen voorverpakte consumpties afhalen bij horecagelegenheden op en langs het strand. Ook hier geldt de regel om 1,5 meter van elkaar afstand te bewaren.

Vanaf 1 juli weer buitenlandse toeristen

Vanaf 1 juli wil Griekenland haar grenzen mondjesmaat openen voor buitenlandse toeristen. Er is al veel over geschreven, maar er zijn nog geen concrete plannen uitgevoerd en afspraken met andere landen gemaakt om zogenaamde ‘luchtcorridors’ te creëren. Of wij Nederlanders naar Griekenland op vakantie kunnen deze zomer is onzeker en het is de vraag hoe zo’n zomervakantie voor ons en voor de Grieken veilig en relaxt kan verlopen. Dat is uiteindelijk toch waarom je op vakantie wilt gaan.