Leukste dorpen op Rhodos

24 september 2024   Bas Wanrooij

Uitzicht op het dorp Lindos op RhodosRhodos, het Griekse eiland van de zon, heeft tal van mooie en leuke dorpen die je kunt bezoeken. Van nog zeer traditioneel met bijvoorbeeld lokale ambachten en lekkernijen tot aan rustige dorpen ergens in het groen in de bergen. In totaal zijn er 42 dorpen en één stad te vinden op dit Griekse eilanden. Dichtbevolkt is Rhodos echter niet, want in 2021 woonden er in totaal 125.000 Grieken en dat is gemiddeld 89 bewoners per km2. Bijna de helft woont in de enige stad op het eiland: Rhodos-stad. Ialyssos, ook wel Trianda genaamd en waar Ixia onder valt, is het grootste dorp van Rhodos met ruim 11.000 inwoners. Dit zijn de leukste dorpen op Rhodos om te gaan bezoeken en bezichtigen.

Lindos met zijn smalle steegjes en akropolis

Een beetje cliché misschien, maar Lindos mag niet ontbreken op je lijstje met dorpen op Rhodos om heen te gaan. Niet alleen de Akropolis van Lindos is een bezoek waard, maar zeker ook het witte gezellige dorp en de mooie stranden. Na 10.00 uur is het in Lindos druk tot zeer druk met veel dagjesmensen in het hoogseizoen, die een glimp willen meepikken van het bekendste en meest bezochte dorp van Rhodos. ’s Avonds is het een stuk rustiger, maar ook s’ morgens vroeg loont de moeite om een wandelingetje te maken door Lindos. St Paul’s bay is prachtig om te snorkelen en bijvoorbeeld te lunchen in een beach bar. Voor kinderen is het lange dorpsstrand met fijn zand een aanrader.

Embonas voor wijn en natuurwandelingen

Embonas is hét wijndorp van Rhodos en ligt in het zuidwesten van het eiland van de Dodekanesos. Traditioneel een dorp voor een wijnproeverij en om wat te eten in een lokale taverne. De ligging tegen de vruchtbare hellingen van Mount Attavyros is niet alleen zeer geschikt voor wijngaarden, maar ook voor wandelingen. Een prachtig stukje natuur op Rhodos. Bezoek bijvoorbeeld de traditionele Kounaki Winery die al sinds 1928 wijnen produceert in Embonas. En het wijnhuis Emery, net buiten het bergdorp, is een andere prima stek voor een wijnproeverij op Rhodos.

Monolithos met zijn kasteel en souvenirs

Lekkere souvenirs in Monolithos op RhodosMonolithos is een fraai gelegen dorp op 240 meter hoogte en zo’n zeventig kilometer van de hoofdstad van Rhodos. Bezienswaardig is hier het Monolithos kasteel uit de middeleeuwen. Tevens kun je hier bij talloze lokale verkopers, bijvoorbeeld Evi’s farm, langs de weg honing, olijfolie en ook wijn proeven. Leuk voor je traditionele souvenirs uit Rhodos. Ook in het centrum van het dorp bij de fraaie kerk zijn genoeg shops en tavernes te vinden. Wil je ook nog even in zee zwemmen? Dan is Fourni beach een tip op ongeveer vijf kilometer rijden vanaf Monolithos.

Siana: het dorp op Rhodos van ‘souma’

Siana ligt op een paar kilometer van Monolithos en zijn ook prima met elkaar te combineren voor een bezoek. Ook hier kun je lekker shoppen voor kruiden, honing, olijfolie, kleden en ‘souma’. Souma is de lokale sterke drank van Rhodos en vergelijkbaar met rakí op Kreta en tsipouro op het vasteland van Griekenland. De Agios Pandelimonoskerk in het centrum is bezienswaardig en hieromheen vind je de nodige tavernes voor een traditionele lunch. In Siana kun je ook goed dikke Griekse yoghurt, soort hangop, eten met lokale donkere honing van naaldbomen vol met onmisbare antioxidanten.

Koskinou is een kleurrijk plaatsje dichtbij Rhodos-stad

Steeg in Koskinou één van de leukste dorpen op RhodosEen wandeling door het kleurrijke dorp Koskinou is tof om te doen. Dit is één van de kleinere, maar ook leukste dorpen van Rhodos. Mooi gebleven door de tijd heen en zelfs mooier geworden. Neem even de tijd en parkeer je auto op het centrale plein. Inwoners van Koskinou verfraaien graag hun woning. Je ziet dan ook de mooiste kleurcombinaties van neoklassieke poorten en portalen van huizen met de kleinste details. In de steegjes kom je voornamelijk locals tegen of een verdwaalde toerist. De tavernes zijn overdag gesloten, maar s’ avonds kun je hier wel terecht als je even de drukte van Rhodos-stad wilt ontvluchten.

Maritsa met zijn traditionele Griekse tavernes

Maritsa is een ander kleiner dorp redelijk centraal op het eiland en niet ver van Ialyssos vandaan. Als je liefhebber bent van de traditionele Griekse keuken dan ben je in Maritsa aan het juiste adres. De tavernes langs de hoofdweg serveren authentieke Griekse gerechten, maar ook lokale lekkernijen. Populair bij locals, maar ook bij toeristen. In de zomermaanden lijkt de hoofdstraat hier wel één lange taverne met tafels en houten stoelen.

Apollona heeft de beste taverne van Rhodos

Paraga taverne in bergdorp Apollona op RhodosApollona is één van de leukste dorpen op Rhodos in een fraaie omgeving. Hier vind je wat ons betreft tevens de beste taverne van Rhodos. In taverne Paraga van Yiannis wordt alles vers bereid. De groentes worden voor je geplukt in de tuin en koken kan Yiannis als geen ander. Alles wat bij ons op tafel stond was lekker. Het interieur is karakteristiek en mooi. Leuk is het kookboek van Yiannis vol met traditionele gerechten. Tip om bij Mageirotechneio Taverna Paraga een keer te gaan lunchen als je op Rhodos vakantie viert. Interessant is verder Profitis Ilias met het prachtige gebouw van hotel Elafos in de bergen, pal naast een oude villa van Mussolini.

Laerma is een rustig dorpje met mooi klooster

De meeste toeristen komen in Laerma terecht wegens het Moni Thari klooster wat hier niet ver vandaan ligt. Ze passeren Laerma op de heen- of terugreis naar hun accommodatie ergens aan zee. De Agios Georgios kerk is mooi in het compacte centrum en door de jaren heen zijn de tavernes en restaurants meer gaan inspelen op toeristen. Een leuke stop als je bijvoorbeeld naar het klooster of het natuurgebied bij de Gadoura dam wilt rijden. Dit is tevens een populair wandelgebied op Rhodos.