Leukste plekjes in het verre oosten van Kreta

29 mei 2024 Bas Wanrooij

Itanos beach in het verre oosten van KretaHet verre oosten van Kreta is nog niet zo toeristisch en grotendeels nog ongerept. Vanaf de luchthaven van Heraklion is de havenplaats Sitia al gauw zo’n anderhalf uur rijden. Na Agios Nikolaos verandert de rijksweg in een lokale weg en het landschap wordt wilder zonder grote hotels. Hier vind je het Sitia Geopark met zeer mooie zandstranden, zoals Erimoupoli en Vai beach. Een unieke ecologische beschermde zone van 517 km2 met een extreem droog klimaat. Het gebied heeft met bijvoorbeeld Kouremenos beach een windsurfgebied van wereldklasse. Dit zijn de leukste plekjes in het verre oosten van Kreta voor je vakantie.

Prachtige natuur en waterval in de Richtis kloof

Waterval in de Richtis kloof in Oost KretaDe Richtis kloof mag zich zonder twijfel één van de mooiste wandelkloven van Kreta noemen. Wij kozen ervoor om met de auto naar de parkeerplaats bij het strand te rijden. Een uitdagend weggetje waar je het liefst zo min mogelijk tegenliggers wilt zien.

Hiervandaan is het twintig minuten lopen over een goed begaanbaar pad naar de prachtige waterval in de Richtis kloof. Eén van de highlights in het verre oosten van Kreta die je niet mag missen. Neem voldoende drinkwater mee voor de wandeling en draag goede loopschoenen voor deze bezienswaardigheid.

Erimoupoli beach is een prachtig en rustig zandstrand

Erimoupoli beach bij Sitia op KretaBij Itanos, op 25 kilometer ten oosten van Sitia, vind je drie mooie stranden pal naast elkaar. Het grootste zandstrand heet Erimoupoli beach en heeft kraakhelder azuurblauw zeewater.

Bij de parkeerplaats staat een kantina voor een ‘koffie to go’ en een snack. Op het strand zijn geen voorzieningen en een natuurlijke schaduwplek is niet aanwezig. Een parasol meenemen is een aanrader. In ieder geval ook genoeg drinkwater en wat te eten. Bij de rotsen in zee aan de west- en oostkant van Erimoupolis beach kun je bovendien mooi snorkelen. Check ook de andere mooie stranden in het oosten van Kreta.

Wijnproeverij bij het Toplou klooster

Wijnproeverij Toplou Ktima in Oost-KretaEen wijnproeverij bij het klooster van Toplou is een activiteit die zeer de moeite waard is. Het klooster heeft grote wijngaarden en een supergoed wijnhuis met louter kwaliteitswijnen. Zeker dan ook één van de leukste plekjes in het verre oosten van Kreta om heen te gaan.

Diverse labels zijn zelfs van inheemse druivenrassen als Liatiko en Thrapsathiri. De ruimte waar je de wijnen van Fabrica Toplou kunt proeven ligt dichtbij de ingang van het klooster. Tevens kun je hier de heerlijke lokale wijnen kopen en er thuis van genieten of bij je accommodatie ergens in het verre oosten van Kreta.

Magische ligging en het beste eten bij Chiona taverna

Chiona taverna is Oost-KretaTijdens onze fly & drive door Oost-Kreta hebben we bijvoorbeeld geluncht bij Chiona Taverna in de gelijknamige baai. Zonder twijfel de mooiste plek waar we hebben gezeten en het beste eten met een prima prijs/kwaliteitsverhouding.

We hadden een tafeltje gereserveerd in Chiona op de rotsen, direct aan zee en lekker in de schaduw onder de grote tamarisk. Voor verse vis ben je hier absoluut aan het juiste adres, net als de smakelijke salades. Tip: calamaris, gegrilde ansjovis, home-made tzatziki en de boerensalade.

Mooie accommodatie en prima uitvalsbasis: Villas Delight

Villas Delight bij Sitia op KretaHet aanbod van mooie accommodaties met een prima ligging in het verre oosten van Kreta is nog wat karig. Vandaar dat we Villas Delight tippen als luxe uitvalsbasis op een steenworp afstand van het gezellige Sitia.

De villa’s zijn te boeken bij Eliza was here en het voordeel is dat je huurauto direct is geregeld. Zo kun je dus zelf je fly & drive door het oosten van Kreta starten en onder andere de fraaie stranden hier gaan ontdekken. ’s Avonds lekker flaneren over de wandelpromenade van Sitia en ’s ochtends eerst een duik in je privé-zwembad.