9 mooiste stranden van Oost Kreta

30 mei 2024 Bas Wanrooij

Voulisma beach bij mooiste stranden van Oost KretaZoek je de mooiste stranden van Oost Kreta? We hebben negen prachtige zandstranden voor je verzameld met handige informatie om hier te gaan genieten tijdens je vakantie. En hoe verder naar het oosten van Kreta hoe rustiger de stranden. De meeste stranden kun je trouwens prima combineren met een bezoek aan de leukste dorpjes van Oost Kreta. Een deel van Kreta zonder massatoerisme waar je sommige stranden in het voor- en naseizoen helemaal voor jezelf kunt hebben. Dit zijn de 9 mooiste stranden van Oost Kreta handig voor je op een rij.

Voulisma beach

Voulisma beach is één van de allermooiste stranden van Kreta. Het ligt in de baai van Mirabello op een kwartiertje rijden van het populaire Agios Nikolaos. Praktisch langs de doorgaande weg naar Sitia. Een prachtig zandstrand in het oosten van Kreta met beach bars en zeer kindvriendelijk. De zanderige zeebodem loopt namelijk zeer geleidelijk af en het zeewater bij Voulisma beach is azuurblauw en kraakhelder. Bij de rotsen aan de westkant van de baai kun je trouwens mooi snorkelen.

Mazida Ammos Beach

Mazida Ammos Beach op KretaMazida Ammos Beach is een hidden gem en ligt vrij afgelegen in het zuidoosten van Kreta op tien minuten rijden van Zakros. Dit is het grootste en mooiste witte zandstrand van het plaatsje Xerokambos en een must-visit’ voor strandliefhebbers. Leuk is de kleine grot op het strand, waar je met klei je huid kunt scrubben. Niet verwonderlijk dus dat Mazida Ammos Beach ook wel ‘clay beach’ wordt genoemd door locals. Hier zijn nauwelijks voorzieningen. Wel kun je in de buurt wat eten bij een taverne en war eten en drinken kopen in een kleine supermarkt.

Ammoudi beach

Ammoudi beach wordt volledig gerund door de hippe Cavo Bianco beach bar. Tip als je hier in de buurt bent om te gaan bezoeken. Lekker relaxen op het terras van de beach bar of op het mooie zandstrand. Op 500 meter afstand ligt een traditionele taverne bij de Dragon’s cave, waar je bovendien kunt genieten van een mooi uitzicht op de baai en de omgeving.

Alona beach

Alona beach als hidden gem in Oost KretaAlona beach ligt aan het einde van de Xerokampos kloof en vergt wat moeite om te vinden. De duinen staan hier in juni vol met witte strandlelies. Ook bij Alona beach zijn er geen voorzieningen.

Een wild-beach op zijn mooist met wit zand en prachtig kraakhelder en azuurblauw zeewater. Bedenk je dat je dit fraaie strand in mei of oktober zelfs helemaal voor jezelf kunt hebben. Je kunt met de huurauto bijna tot aan het strand rijden. Wat ons betreft een pareltje om te onthouden en te gaan bezoeken.

Makrigialos beach

Makrigialos ontwikkelt zich snel in het zuidoosten van Kreta als vakantiebestemming. Deze kustplaats is aaneengegroeid met Analipsi en populair bij Scandinaviërs voor vakanties. Het lange en brede zandstrand van Makrigialos is al jaren een Blue Flag beach. Goed ontwikkelt dus en voorzien van moderne faciliteiten. In de baai van Diaskari ligt een hele fijne gelijknamige taverne voor een overheerlijke lunch.

Erimoupoli beach

Erimoupolis beach in het noordoosten van KretaVoor wie het drukke Vaï beach in de zomer wil ontvluchten is Erimoupolis beach een prima alternatief. Het ligt een paar kilometer ten noorden van het populaire palmbos en heeft geen voorzieningen.

Bij Itanos beach, waar je ook je ook auto parkeert, vind je een kantina voor de nodige versnaperingen. Breng dus zelf genoeg drinkwater mee. Noemenswaardig is dat er op Erimoupolis geen natuurlijke schaduwplek is. Zonder twijfel behoort het tot de allermooiste stranden en de leukste plekjes in het oosten van Kreta.

Itanos beach

Itanos beach heeft twee baaien en ligt direct naast de archeologische opgravingen. Vroeger was hier een nederzetting en werd er veel handel gedreven met met Midden-Oosten. Het strand in de komvormige baai aan de zuidkant is het mooiste en hier kun je ook prachtig snorkelen. Dichtbij Vaï beach, met de nodige palmen langs het strand en zonder voorzieningen. Een prachtig afgelegen strand in het noordoosten van Kreta. Bij de kantina op de parkeerplaats kun je een koffietje scoren en wat snacks. Zeker dus zelf genoeg drinkwater meenemen als je naar Itanos beach toe gaat.

Vai beach

Vai beachVai beach met palmbos op Kreta behoort niet alleen tot de 9 mooiste stranden van Oost-Kreta, maar is zeker en vast ook het bekendste strand hier. Ooit werd hier namelijk een commercial geschoten voor de Bounty-repen. Hier vind je namelijk het grootste palmbos van Kreta.

Langs het strand van Vai worden de palmen gebruikt door locals en toeristen voor de nodige schaduw. Je auto parkeren kost een paar euro en vanaf de parkeerplaats loop je direct het terrein op van een taverne. Lekker is het terras onder de palmen met zeezicht.

Kouremenos beach

Kouremenos beach is HET surfstrand van Lassithi in het uiterste oosten van Kreta. Hier waait het dan ook bijna altijd en in de grote baai zijn genoeg plekjes om te genieten van zon, zee en strand.Een dunbevolkt gebied met enkele kleinschalige accommodaties dichtbij het strand en wat tavernes. Voor wat meer vertier kiest men vaak het dorp Palekastro op twee kilometer afstand van Kouremenos Beach.