Nederlanders 13 nachten naar Griekenland op vakantie

27 november 2015 Bas Wanrooij
Nederlanders verblijven 13 nachten in Griekenland tijdens vakantie

Nederlanders 13 nachten Griekenland – vakantie Kos

We gaan voornamelijk op vakantie naar Griekenland voor de zon en het strand. Uit onderzoek van SETE Intelligence bleek dat 455.000 Nederlanders in 2013 hiervoor naar Griekenland zijn afgereisd. Goed voor 5% van het totaal aantal toeristen in deze categorie dat jaar.

In totaal gingen er in 2013 597.000 Hollanders op vakantie naar het Zuid-Europese vakantieland. Nederlanders verbleven gemiddeld 13 nachten per reis in Griekenland. Alleen Belgen, gemiddeld 14,6 nachten per reis, vierden hier langer vakantie dan ons.

Voor zon, zee en strand naar Griekenland

Voor “sun and beach” gaan we dus naar Griekenland op vakantie. Deze categorie betekent overigens niet alleen maar zon, zee en strand. De voornaamste activiteiten van Nederlanders tijdens een reis naar Griekenland zijn namelijk relaxen, zonnebaden, zwemmen, uit eten gaan, wat drinken op een terrasje, de omgeving ontdekken, de gastvrijheid van de Grieken ervaren en een excursie doen of er zelf op uit trekken met een auto of scooter.

Nederlanders geven minder uit per dag in Griekenland

In 2013 gaf een vakantieganger in Griekenland gemiddeld 99 euro per dag uit. Toeristen uit de EU spendeerden gemiddeld 94 euro per dag tijdens hun vakante in Griekenland. Wij Nederlanders gaven 84 euro per dag uit tijdens onze reis naar de Griekse eilanden of het vasteland in dat jaar. Per dag dus minder dan wat een gemiddelde toerist in Griekenland besteed. Maar aangezien we langer op vakantie gaan, geven we in totaal weer meer uit dan de gemiddelde toerist. Met 1.091 euro in totaal per trip ligt dit 3,2% hoger dan gemiddeld in Griekenland.

Meer mannen dan vrouwen naar Griekenland op vakantie

Opvallend is dat er vanuit Nederland meer mannen naar Griekenland reizen dan vrouwen. 58% van de Nederlandse toeristen in de categorie “sun and beach” waren man in 2013. Dit percentage is inclusief kinderen. De grootste groei van toeristen vanuit Nederland zat in 2013 in de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar. Liefst 41% meer Nederlanders reisden in die leeftijdscategorie af naar Griekenland voor een vakantie ten opzicht van het jaar ervoor.

We boeken online onze vakantie naar Griekenland

Nederlanders gaan 13 dagen naar Griekenland op vakantie

Nederlanders 13 nachten Griekenland – vakantie

62% van alle vakanties naar Griekenland in de categorie “sun and beach” werd in 2013 online geboekt. In Nederland boekte 74% van de reizigers hun vakantie naar Griekenland online. Alleen Scandinaviërs, Britten en Italianen scoorden hierin nog beter dan de Nederlanders.

In België lag dit percentage (60%) nog een beduidend stuk lager. In Nederland boekte 32% in datzelfde jaar zijn of haar vakantie nog via het traditionele reisbureau. Bijna alle reizen naar Griekenland (99%) boekten Nederlanders voorafgaand aan de reis.