Trouwen op Santorini

5 mei 2015 Bas Wanrooij
Trouwen op Santorini bruiloft

Trouwen op Santorini – kus na het jawoord

Er zijn zoveel prachtige plekjes in Griekenland om te trouwen, maar Santorini spant toch wel de kroon. Niet verwonderlijk is het romantische Griekse eiland dan ook de meest populaire stek voor een buitenlandse bruiloft in Griekenland. Met meestal een fotoshoot van de bruid en bruidegom tussen de witte huisjes en blauwe koepelkerkjes tegen de kraterrand in Oia.

Dirk en Jane uit België trouwden hier 10 jaar geleden, maar niet op een voor de hand liggende  locatie als Oia of Imerovigli. In augustus 2015 vieren ze hun grote reünie op de plaats waar ze elkaar in 2005 het “ja-woord” gaven.

Het begon 20 jaar geleden op Santorini

In 1995 besloten Dirk en Jane een 14-daagse reis naar Santorini te boeken. Het vliegveld was pas twee jaar open voor burgerluchtvaart; voorheen een militaire luchthaven. Ze verbleven in Kamari, direct aan zee, in een kamer van hotel Astra met ontbijt. Het hotel bestaat nog steeds, maar heeft een kleine naamsverandering gehad en heet tegenwoordig Astro hotel.

Slenterend langs de boulevard kwamen ze bij “Loveboat bar” van de gastvrije familie Mindrinos. In de zomer woont de familie op Santorini en in de winter in Athene, zoals zoveel Grieken hier op het vulkaaneiland. “Er was direct een klik tussen mij en Fanis Mindrinos. Aan het einde van onze vakantie wisselden we adressen uit. Sindsdien zijn we echte vrienden en zien we elkaar minimaal één keer per jaar op Santorini. Hij was dan ook mijn kumbaros (getuige) bij de bruiloft” vertelt Dirk.

Trouwen op Santorini zonder weddingplanners

Trouwen op Santorini dansen op het strand van Kamari

Trouwen op Santorini – dans en muziek Kamari

“Op een zondagmiddag in 2003 besloten we spontaan te gaan trouwen. Genietend van een Griekse maaltijd in restaurant Marathon in Vlaanderen, waren we het al snel eens over Santorini als bestemming voor de bruiloft” zegt Dirk met een glimlach. Geen weddingplanners die alles tot in de puntjes regelen met de beste restaurants en muziek in alle luxe die je jezelf maar kunt bedenken. Nee, samen met hun Griekse vrienden, op het terras van de “Loveboat bar”, een paar muilezels, een muzikant met bouzouki en eentje met viool. Een lokale onderneming werd ingehuurd voor officiële zaken als de burgemeester die het stel kon trouwen.

De plaatselijke tamtam kwam toen al snel op gang, want twee buitenlanders die gingen trouwen in Kamari dat was nog niet eerder gebeurd. Zondag 28 augustus 2005 was de dag waarop het moest gaan gebeuren.

Trouwen in Griekenland is spannend tot het laatste moment

Hier in Nederland en België zijn strakke planningen voor een bruiloft eerder regelmaat dan uitzondering. In Griekenland was het spannend tot op het laatste moment. “Twee uur voor de bruiloft stond ik met Fanis nog het terras te versieren met bloemen. Snel in mijn half Griekse, half Belgische bruidspak gehesen en een kwartier voor het moment suprème mijn aanstaande vrouw opgehaald. Hop hop allebei op een muilezel naar de trouwlocatie, vergezeld door 25 Belgische vrienden en familieleden” weet Dirk zich nog goed te herinneren. Het werd een lange gezellige avond en, zoals de Grieken dat zo goed kunnen, doorgefeest tot zonsopkomst. Nu 10 jaar na dato dus een reünie op de plaats waar het sprookje destijds is begonnen.