Vakantie naar Parga

29 maart 2016 Bas Wanrooij
Vakantie naar Parga

Vakantie naar Parga – vrolijk gekleurde huisjes

Parga is één van de meest pittoreske kustplaatsjes van Griekenland. De vakantiebestemming ligt in de streek Epirus op het vasteland van Griekenland. Een gezellige badplaats.

Prima uitvalsbasis om de cultuur en natuur van het achterlandschap te ontdekken met in de directe omgeving genoeg mooie (zand)stranden als Valtos (Chrisogiali) en Kryoneri beach. Een dorp om verliefd op te worden.

Vakantie naar Parga in het voor- of najaar

’s Morgens in de ochtendzon slenteren door de steegjes met karakteristieke woningen geverfd in de mooiste pasteltinten. Op zoek naar een bakkertje. Tijd voor een espresso op zo’n terrasje aan zee. Nog even wegdromen in de eerste zonnestralen van een warme voorjaarsdag. De zee is kalm en vissers die hun vangst tonen op de boulevard van Parga. Genieten van het uitzicht op Panagia, een eilandje voor de kust, en de overblijfselen van de oude burcht bovenop de kaap. Dat is vakantie naar Parga.

Boogbruggen, oude forten en Zalongo

Vakantie naar Parga monument van Zalongo

Vakantie naar Parga – het monument van Zalongo

Ook om wat cultuur te snuiven is Parga een prima vakantiebestemming. Allereerst het oude fort van het dorp wat ’s avonds zo fraai is verlicht. Een wandelingetje via omhooglopende straatjes en de nodige traptreden. Een paar korte stops om te genieten van het uitzicht. Nikopolidis is een oude burcht niet ver van de stad Preveza, ten zuiden van Parga.

Of Zalongo, waarvan het monument uit 1961 staat voor vrouwen van Souli, die in de 19e eeuw dansend van de kliffen sprongen. Niet alleen de geschiedenis hiervan is indrukwekkend, maar ook het reusachtige historische gedenkteken zelf. En dan Arta niet vergeten met haar fraaie Romeinse boogbruggen. Mogelijkheden genoeg.

In het centrum of een appartement aan het strand

De rivier Archeron siert het groene achterland van Parga. Ook hier kleurt het water azuurblauw of aantrekkelijk groen, net als de Ionische Zee. Door de bergen is het landschap soms ruig, maar niet onbegaanbaar. Een heerlijke omgeving voor een wandeling door de natuur. Georganiseerd kan ook. Zwemmen in de rivier kan en mag ook. Verfrissend als het kwik overdag oploopt tot boven de 30 graden. Wat dacht je van vakantie in Parga in een kleinschalige accommodatie? Dicht bij de locals en op een rustige locatie. Wat drukker in een appartement of hotel kan ook in het dorp zelf. Of hier net buiten aan één van de eerder genoemde stranden.