Vliegveld Sitia op Kreta vernieuwd

10 januari 2016 Bas Wanrooij
Het vliegveld van Sitia op Kreta nieuwe terminal

Vliegveld Sitia Kreta vernieuwd – de stad Sitia

Kreta heeft als enig Grieks eiland drie internationale luchthavens. De vliegvelden van Heraklion en Chania staan in de top vijf van drukste airports in Griekenland. Sitia airport (JSH) is een kleiner vliegveld en ligt in het oosten van Kreta. Vanuit Nederland wordt er ’s zomers op het vliegveld Sitia gevlogen in combinatie met een andere Griekse bestemming.

Het aanbod van vluchten op deze Kretenzer luchthaven is echter nog beperkt. De nieuwe terminal, die deze week wordt geopend, moet daar verandering in gaan brengen.

Agios Nikolaos ligt op een uur rijden van vliegveld Sitia

In het oosten van Kreta vind je niet de drukste vakantiebestemmingen van Kreta. Maar er is genoeg in de omgeving te vinden en te ontdekken. Zo liggen Agios Nikolaos en Elounda op een uur rijden van het vliegveld en de zuid-kretenzer stad Ierapetra ligt op 60 kilometer afstand. Hier in de buurt ligt bijvoorbeeld de vakantiebestemming Mirtos.

Het palmenstrand Vai, uit de vroegere Bounty-reclames, ligt op 30 kilometer afstand. Het centrum van de stad Sitia, met gezellige boulevard, ligt op enkele kilometers van deze airport.

Nieuwe terminal vliegveld Sitia geopend

Op 13 januari 2016 wordt de nieuwe terminal officieel geopend en in gebruik genomen. Het vliegveld en de terminal hebben de naam “Vitsentzos Koranros” en zijn vernoemd naar een beroemde Kretenzer schrijver. Men hoopt de lokale economie te verbeteren en meer toeristen naar dit gedeelte van Kreta te kunnen trekken. Bijvoorbeeld door “lowcost airlines” als Transavia en Ryanair op het vliegveld te laten vliegen. Nu komt het meeste vliegverkeer nog van binnenlandse vluchten.