Honing van Thassos en Chalkidiki

9 februari 2016 Bas Wanrooij
Honing van Thassos en Chalkidiki in Griekenland

Honing van Thassos en Chalkidiki in Griekenland

Honing uit Griekenland is een gezond en lekker souvenir. Nou zijn er, afhankelijk van de omgeving, het klimaat  en de vegetatie, verschillende soorten te verkrijgen. Honing van Thassos en Chalkidiki is wat donkerder van kleur.

Bijen halen hun nectar uit naaldbomen, die hier vaak tot aan zee groeien. Rijk aan antioxidanten en mineralen als magnesium voor meer weerstand en energie. En erg lekker in de Griekse yoghurt met walnoten als ontbijt of dessert.

Honing van Griekse naaldbomen

Honing van naaldbomen (dennenbomen) heeft een veel lager suikergehalte dan bijvoorbeeld tijmhoning. Toch is de smaak zoet, maar niet zo zoet als bijvoorbeeld bloemenhoning. Bovendien kristalliseert het (haast) niet. Zo’n 65% van de totale productie van Griekse honing bestaat uit deze naaldboom variant. Productie van deze honingsoort is zowel in de lente als in de herfst.

Pijnboom honing van Thassos en Chalkidiki

Op Chalkidiki, voornamelijk op het schiereiland Sithonia bij de stad Nikiti, en op het Griekse eiland Thassos groeien veel naaldbomen. De dennenbomen sieren de kustlijn en geven baaitjes een uniek en fraai karakter. Van eikenbomen komt de nog donkerdere “boshoning”. Met een intense smaak en nog meer antioxidanten en mineralen. Ook minder zoet. In de maand juli wordt deze honing verzameld.

Honing uit Griekenland een lekker en gezond souvenir

Honing van naaldbomen in Griekenland

Honing van Griekse naaldbomen in Chalkidiki

Tijdens je vakantie in Chalkidiki, Macedonië, Thessaloniki of Thassos kun je deze honing op veel plaatsen proeven en kopen. In Nederland en België is deze maar mondjesmaat te verkrijgen en daarom dus een gezond en lekker souvenir.

Sithon is een coöperatie van bijenhouders in deze regio en produceert veel van deze honingsoorten. In Thessaloniki heeft deze coöperatie meerdere eigen winkels. Ook langs de weg bij Nikiti of elders in het noorden van Griekenland wordt de honing volop verkocht.