Stalis

Stalis is een kleinere badplaats op het eiland Kreta. De vakantiebestemming ligt op 35 kilometer ten oosten van het internationale vliegveld van Heraklion tussen Chersonissos en Malia in en wordt ook wel Stalida genoemd. Het is een vakantiebestemming gericht op families en stelletjes en maakt onderdeel uit van de gemeente Hersonissos. Ook jongeren verblijven tijdens hun vakantie in Stalis om even bij te komen van het feestgeruis in Chersonissos en Malia.

Stalis is een vakantiebestemming voor families met kinderen op Kreta

De meeste toeristen in Stalida zijn Duiters, Engelsen, Belgen en Nederlanders. Het centrum van de badplaats ligt aan het strand langs de beach road net als de meeste hotels, restaurants en bars. Het strand van Stalis is een mooi georganiseerd zandstrand en het zeewater loopt geleidelijk af. Echt grote supermarkten zijn hier niet en je zult je boodschappen moeten doen bij de kleinere supermarkten of hiervoor naar Chersonissos of Malia.

Stalis is ook een aanrader voor vakantiegangers die houden van een mooie wandeling. Met de prachtige groene omgeving en de bergen als achtergrond kun je via de zijwegen van de beach road heerlijk wandelen in de omgeving. Paardrijden kun je bij Amarillis Stable met de mogelijkheden van een korte tocht van twee uur of een lange tour van zes uur op een paard door de omgeving. De prijs voor een korte trekking is 35 euro en voor 60 euro mag je zes uur paardrijden.

foto album Kreta

Stalis tips

Echte bezienswaardigheden heeft Stalis niet, maar de kerk Ayios Ionnanis is een tip om te bezoeken. Het precieze bouwjaar is niet bekend en men gaat ervan uit dat deze kerk aan het begin van de 17e eeuw is gebouwd. Vroeger stond deze kerk in een uithoek, aangezien er in Stalis nog weinig tot niks gebouwd was. Nu staat de kerk midden in het centrum aan de beach road.

Ammoudi is een gezellige bar in Stalis en geopend tot ongeveer vier uur in de ochtend. De bar ligt aan de main road van Chersonissos naar Malia.


Stalis stranden

Strand van Stalis op Kreta

Stalis Kreta – het zandstrand en de zee

De stranden van Stalis zijn een belangrijke trekpleister van deze vakantiebestemming op Kreta. Stalis beach is het hoofdstrand en tevens ook het grootste zandstrand. De kleur van het zand is wit en je vindt hier aan het strand de nodige bars en tavernes. Stalis beach is georganiseerd met ligbedden en parasols en je kunt hier verschillende watersporten als jetskieën en paragliden beoefenen. Het zeewater loopt hier geleidelijk af, het strand is breed en lang en is ideaal voor families met kinderen.

De kleinere stranden in de directe omgeving van Stalida zijn ook fraai en met een scooter of fiets kun je hier naartoe. Sommige standjes liggen vol met strandstoelen en parasols van het aangrenzende hotel.

Stalis restaurants

Stalis vakantie op Kreta

Stalis vakantie – het zandstrand op Kreta

Stalis heeft een ruime keuze aan restaurants. De meeste tavernes en restaurants zijn gelegen aan  de beach road of de smalle zijstraatjes. Voor een heerlijke Griekse maaltijd kun je terecht bij Kelariko Greek Tavern op vijf minuten lopen van Stalis beach. De Moussaka is hier fantastisch, maar ook de Keftedes zijn een aanrader. Dit typisch Griekse restaurant is populair bij toeristen in Stalida en ook ’s morgens al geopend.

Voor de Aziatische keuken kun je terecht bij Jasmine’s House aan de main road. Een Engels ontbijt kun je voor 4,50 euro scoren bij Rose and Crown aan de beach road.

Wat zijn jouw tips voor Stalis?