Informatie

In de afgelopen twintig jaar is Griekenland veranderd van het arme, pittoreske zwarte schaap van Europa in een land dat een hoofdrol speelt in zijn regio. Griekenland heeft een redelijke economie net na de economische crisis, één van de grootste handelsvloten ter wereld en twee Nobelprijswinnaars in de literatuur.

Drie van de vier Grieken heeft een mobiele telefoon en Griekenland kent een van de hoogste levensverwachtingen in Europa (79 jaar). Griekenland is sinds 8 december 1974 een republiek en heeft dus geen koning of koningin, maar een president. Bovendien is Griekenland lid van de EU en kun je gewoon betalen met de euro. Griekenland informatie en handig om te weten.

Griekenland heeft 11 miljoen inwoners. De helft woont in Athene.

In totaal heeft Griekenland bijna 400 Blauwe Vlag stranden. Daarmee staat Griekenland al jaren na Spanje op de tweede plaats in Europa. Griekenland heeft bovendien de schoonste zeëen van alle EU-lidstaten. 2004 was het jaar van Griekenland. Niet alleen werd Griekenland voor het eerst Europees Kampioen voetbal, maar ook werden de Olympische Spelen georganiseerd in Athene.

De flora en fauna in Griekenland zijn prachtig met veel inheemse soorten. National Parks, Natura 2000 projecten en parken, UNESCO erfgoederen en Blue Flag Beaches zijn eigenlijk door heel Griekenland terug te vinden. De bevolking is gastvrij en vriendelijk en de meeste zijn Orthodox. De Griekse taal is voor ons Nederlanders vrij lastig, maar de Grieken waarderen het zeer als je een woordje Grieks kunt spreken tijdens je reis. Informatie kun je ook vragen in het Engels; de meeste Grieken spreken deze taal.

Griekse bevolking en cultuur

De Grieken kennen een rijke historie en dat is vandaag de dag nog steeds terug te zien in het dagelijks leven. Niet alleen aan de archeologische bezienswaardigheden, maar ook in de authentieke Griekse keuken en bijvoorbeeld de feestdagen, festivals en vele lokale musea. Griekenland heeft 11 miljoen inwoners, waarvan de meeste leven (60%) in de metropool Athene en de stad Thessaloniki.

Griekenland klimaat en weer

Het klimaat in Griekenland is niet in één zin te omschrijven. Het gevarieerde landschap en de vele eilanden zorgen voor een diversiteit in het klimaat van Griekenland en de weersomstandigheden. Zo kennen de meeste Griekse eilanden een Mediterraan klimaat met veel zonuren. De Ionische eilanden aan de westkust van Griekenland hebben een winter met veel meer neerslag dan de droge Cycladen eilanden in de Egeïsche Zee. Ook in de zomer is de luchtvochtigheid hier een stuk hoger, wat over het algemeen resulteert in hogere temperaturen.

Wat zijn jouw tips?