Kremasti

Kremasti is één van de grootste dorpen op het Griekse eiland Rhodos. Het ligt op drie kilometer ten oosten van de internationale luchthaven Diagoras en ongeveer 12 kilometer ten westen van Rhodos stad. Dit is overigens niet alleen één van de grootste, maar ook één van de levendigste dorpen van het eiland. Een populaire vakantiebestemming voor toeristen en een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer van Rhodos.

Bezoek de handwerkmarkt in Kremasti in de maand augustus

Kremasti grenst aan Ialyssos en is eigenlijk het begin van een lange toeristische zone op Rhodos. Via Ialyssos en Ixia loopt de hoofdweg langs de kust door naar Rhodos-stad. De omgeving is groen en voor het strand moet je zo’n 700 meter lopen vanuit het centrum. Deze badplaats heeft namelijk een lang, op veel plaatsen georganiseerd, kiezelstrand.

In het centrum is de Panagia-kerk van Kremasti bezienswaardig. Binnen is hier het icoon van de heilige Maria te bewonderen. Elk jaar op 15 augustus en op 23 augustus trekken pelgrims vanuit Rhodos en elders in Griekenland hiernaartoe. In de periode van 14 tot en met 22 augustus, rondom Maria Hemelvaart, kun je in Kremasti verschillende handwerkkusten bewonderen. De markt, de Pan-Hellenic Craft Fair, is opgezet om de mooiste werken uit de omgeving te laten zien en welke zijn gemaakt door de jaren heen. Op 15 augustus viert men in het dorp Panigiri, een groot volksfeest tijdens Maria Hemelvaart.

Kremasti is een prima uitvalsbasis om Rhodos te ontdekken. Door de centrale ligging ben je snel in de hoofdstad, maar ook in Kameiros of de vlindervallei. Als je wilt uitgaan kun je beter naar Rhodos stad. De bibliotheek van Kremasti is het mooiste gebouw van het dorp. Hier is de entree namelijk gemaakt met zes grote witte zuilen. Het heeft dan ook meer weg van een oude Griekse tempel.

foto album Rhodos

Kremasti tips

In het centrum van Kremasti op Rhodos

Kremasti Rhodos – bibliotheek in het centrum

Vooral in de zomermaanden kan het best lawaaierig zijn in Kremasti door het drukke vliegverkeer. Het vliegveld ligt namelijk dichtbij. Een tip als je hier wilt verblijven tijdens je vakantie op Rhodos, is om goed te kijken naar de ligging van je hotel of appartement. Kremasti ligt op de aanvliegroute voor veel vliegtuigen en je ziet ze dan ook regelmatig laag overvliegen.

Op en rondom het dorpsplein van Kremasti kun je trouwens leuk en gezellig shoppen in de winkeltjes en ook de Panagia kerk en de bibliotheek bezoeken. Deze fraaie bibliotheek is van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 14:30 uur geopend. Kremasti is niet opgezet voor het toerisme en heeft zeker in het centrum nog een traditioneel karakter.

In het nieuwe gedeelte va het dorp, wat meer landinwaarts, vind de ruïnes van het kasteel van Kremasti. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en oorspronkelijk had het een oppervlakte van 400 m2. De ruïnes van het kasteel geven je nu eerder de indruk dat hier ooit alleen een toren heeft gestaan. Vanaf de noordkant kun je het terrein oplopen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kremasti stranden

Strand van Kremasti op Rhodos

Kremasti Rhodos- het zand- en kiezelstrand

Het strand van Kremasti is een kiezelstrand en goed georganiseerd. Je vindt hier strandbedden en parasols. Het zeewater loopt vrij snel af en samen met de nodige wind en golfslag is het niet direct kindvriendelijk strand.

De meeste hotels in Kremasti hebben zwembaden als alternatief voor de kinderen. Op het strand zelf kunnen de kinderen wel goed spelen. Je ziet hier in zee regelmatig wind- en kitesurfers. Het waait hier veel en Kremasti-beach is daarom een geliefde plek bij deze sporters.