Marathokampos

Marathokampos, ook wel als Marathokambos geschreven, is een bergdorp in het zuidwesten van het Griekse Samos. Vanuit een groene omgeving heb je een mooi uitzicht op de kust en de zee. Eigenlijk zijn er nog twee gelijknamige kustplaatsen, deelgemeentes, op Samos. Het havenplaatsje Ormos Marathokampou en het strandgedeelte Velanidia Marathokampou. En meer naar het oosten, in dezelfde baai, kom je in de vakantiebestemming Votsalakia terecht. Naar de hoofdstad Vathi is de afstand zo’n 50 kilometer en reken op een reistijd van ongeveer een uur.

Marathokampos ligt prachtig tegen de berghelling op Samos

Je kunt vanuit Samos-stad op twee manieren naar Marathokampos rijden. De route langs de noordelijke kust via Kokkari en Karlovassi, maar ook via Pythagorion en en Pirgos is een mogelijkheid. Beide routes zijn ongeveer even lang. Vanuit de haven Ormos Marathokampou, op 4,5 kilometer van het bergdorp, varen bootjes voor excursies naar het eilandje Samiopoula.

Marathokambos ligt op 255 meter hoogte en is gebouwd tegen een helling van het Kirkis-gebergte. Oranje pannendaken sieren de witgekalkte woningen en de St. Anthony kerk met blauwe koepels is een bezienswaardigheid. Ook de fonteinen zijn een trekpleister, evenals de smalle straatjes met neoklassieke herenhuizen. En inderdaad het uitzicht hiervandaan op de kustlijn is echt prachtig.

foto album Samos

Marathokampos tips

Een wandeling door Marathokampos is een echt tip om te gaan doen tijdens je vakantie. Smalle geplaveide steegjes, neoklassieke heren huizen, pleintjes, fonteinen, kerken, kafénions, tavernes en winkeltjes kom je hier dan tegen. Tussen de huizen door een glimp van het prachtige uitzicht op de kustlijn, de vakantiebestemming Votsalakia en eilanden als Patmos en Fourni.

Meer Griekenland aanbiedingen


Marathokampos bezienswaardigheden

Zoals al eerder beschreven is de St. Antony kerk, uiteraard Orthodox, een publiekstrekker van het dorp. Niet verwonderlijk want je ziet de kerktoren met lichtblauwe koepeldaken al vanuit de verte. De Lounga (Luga) fontein, op een pleintje, in het centrum is fraai en bovendien wemelt het hier van de gezellige terrasjes onder de plataan. De fontein dateert uit 1881.