Leukste plaatsen op Lesbos

30 september 2024   Bas Wanrooij

Molyvos de leukste plaats op LesbosLesbos, door Grieken ook wel Mytilini genoemd, is één van de grootste eilanden van Griekenland. Op dit vulkanisch eiland vind je absoluut geen massatoerisme. Op een oppervlakte van 1.630 km2 wonen slechts 115.000 Grieken. Dus een dunbevolkt gebied als je het met Nederland of Athene vergelijkt. Met uitzondering van Mytilini zijn er geen steden op het op eiland. Wel zijn er meer dan 70 dorpen en gehuchten verspreid over Lesbos te vinden. Natuurlijk zijn er pittoreske bergdorpen op Lesbos, maar ook langs de kust van dit Noord-Egeïsche eiland vind je genoeg gezellige badplaatsen. Dit zijn de leukste plaatsen op Lesbos om te gaan bezoeken.

Molyos: mooiste en gezelligste plaats op Lesbos

Molyvos, voorheen Mithymna genaamd, is zonder twijfel het mooiste dorp van Lesbos. Het oude stadje ligt in de luwte van het Byzantijnse kasteel uit 1373 met een eigen architectuur, agora, prachtige verborgen steegjes en een gezellig haventje in noordoosten van dit eiland. De wegen ernaartoe zijn prima en in Molyvos, maar beter in dorpen eromheen als Eftalou, kun je verblijven in hotels, appartementen en luxe villa’s. Hier ga je je geen moment vervelen en elk bezoek aan Molyvos levert je vast weer nieuwe ontdekkingen op. Van hippe wijnbars tot koffietentjes en van leuke shops tot de gezelligst terrasjes aan zee.

Het pittoreske Skala Sykaminia

Havenplaatsje Skala Sykaminia op LesbosHet hoefijzervormige haventje van Skala Sykaminea mag zich wat ons betreft het meest pittoreske plaatsje van Lesbos noemen. Dit vissersplaatsje met zijn zeer herkenbare witte Panagia Gorgona kerkje is een aanrader om wat te gaan drinken of eten. Hier vind je namelijk meerdere tavernes die de verse vis die ’s morgens is gevangen ’s avonds gegaard op je bord hebben liggen. Ook leuk om in de ochtend met een koffietje te genieten van de vissers en andere locals. De weg naar Skala Sykaminia is trouwens ook erg mooi met veel groen en onderweg naar beneden mooie uitzichten op de kleurrijke kustlijn.

Agiasos is het leukste bergdorp

Taverne in Agiasos bergdorp op LesbosAgiasos is een vrij groot bergdorp in het zuidoosten van Lesbos op 450 meter boven de zeespiegel, gebouw tegen de hellingen van Mount Olympus. Ook dit plaatsje is een must-see en heeft ook toeristen veel te bieden. Zeker en vast ga je hier een mooi of lekker souvenir van Lesbos scoren in één van de kleine winkeltjes. Oude ambachten worden hier nog traditioneel uitgeoefend in diverse ateliers in Agiasos. De ‘platia’ is uitnodigend met haar talloze kleurrijke terrasjes in de schaduw met voornamelijk houten zitjes. Tijdens een wandeling naar het hogergelegen gedeelte kom je pas echt in contact met de locals en passeer je menig liefelijk huisje in prachtige opvallende kleuren.

Ouzo-hoofdstad Plomari in het zuiden

Plomari haven in het zuiden van LesbosPlomari wordt ook wel de ouzo-hoofdstad van Lesbos en zelfs van Griekenland genoemd. Hier vind je dan ook meerdere grote distilleerderijen als die van Varvayiannis en Plomari. Zeer interessant om te bezoeken als je op Lesbos. Net als de olijfolie workshop van de Protoulis-familie. In het stadje zelf is een wandeling langs de haven naar het gemoedelijke plein met terrassen van horeca-uitbaters tof.  Mooi en uitnodigend zijn de kiezelstranden als die van Agios Isidoros. Hidden gem is de kapel van Panagia Krifti die je het beste over zee vanuit Plomari kunt gaan ontdekken.

Petra is een strandbestemming bij Molyvos

Petra badplaats op LesbosPetra is bij Nederlanders de populairste strandbestemming op het eiland en tevens één van de leukste plaatsen op Lesbos. In het compacte centrum vind je dan ook talloze tavernes, restaurants en winkeltjes. Zeker doorheen wandelen als je hier bent. Interessant is een bezoekje aan het kerkje Panagia Glikofilousa die je na een stenen trap met 114 treden bereikt. Het zand- en kiezelstrand van Petra is grijs van kleur en hierlangs vind je de nodige strandtenten en restaurants waar je gezellig wat kunt eten en drinken.

Skala Eressos met zijn opvallende terrassen boven zee

Skala Eressos op LesbosSkala Eressos is via de nieuwe doorgaande weg naar Sigri prima te bereiken. Het heeft de uitstraling van een hippie-dorp en die sfeer draagt het dan ook over. De kleurrijke terrassen die letterlijk en figuurlijk boven het zandstrand en de zee hangen zijn uitnodigend. Het lange zandstrand behoort tot de mooiste stranden van Lesbos. Een klein briesje in de middaguren zorgt ervoor dat je hier in de baai prima kunt leren windsurfen. Leuke plaats die kan worden gezien als opkomende toeristische bestemming op dit op twee na grootste Griekse eiland.