Rhodos: 5 kastelen om te bezoeken

10 februari 2024 Bas Wanrooij

Prachtige Paleis van de Grootmeesters in Rhodos-stadBij ‘riddereiland’ Rhodos denk je al snel aan grote kastelen. De Johannieters hebben hier in het rijke verleden de nodige forten gebouwd. Verspreid over het eiland zijn de nodige hiervan nog redelijk tot goed in tact. Leuk dus om deze kastelen te gaan bekijken tijdens je verblijf op dit Griekse eiland. Natuurlijk is het Paleis van de Grootmeesters de grootste en belangrijkste blikvanger uit de middeleeuwen. Deze imposante vesting ligt in het fraaie oude gedeelte van Rhodos-stad en kun en mag je niet missen. Dit zijn 5 kastelen op Rhodos om te gaan bezoeken.

Het imposante Paleis van de Grootmeesters

De kruisridders bouwden hier in de 14e eeuw al hun burcht. In 1856 raakte het Paleis van de Grootmeesters helaas zwaar beschadigd bij een ontploffing. Van 1937 tot 1940 ontfermde de Italiaan De Vecchi zich over de reconstructie. Het resultaat mag er zijn en de toegangsportaal van het Grootmeesterspaleis stemt overeen met de indrukwekkende oorspronkelijke aanblik. Je kunt dit kasteel Rhodos-stad dagelijks bezoeken van 08:00 tot 20:00 uur en de toegang bedraagt acht euro per persoon.

De vesting van Monolithos

Kasteel van Monolithos op RhodosIn het zuidwesten van Rhodos ligt in een groen en bergachtig gedeelte de vesting van Monolithos. De Johannieters gebruikten dit kasteel als seinstation. Door de ligging hoog op een rots aan de kust, op zo’n drie kilometer van het gelijknamige dorp, kon men destijds al seinen sturen naar Bodrum. Vanaf de parkeerplaats wandel je een stenen trap op naar de burcht. Eenmaal in dit kasteel word je getrakteerd op een mooi uitzicht en zie je de spierwitte Agios Panteleimon kapel. De entree is gratis.

Goed bewaard gebleven Kasteel van Kritinia

Het Kasteel van Kritinia is één van de best bewaard gebleven burchten van de Johannieters. De ligging op 131 meter hoogte langs de kust boven het plaatsje Kritinia werd dan ook strategisch in de 16e eeuw gekozen. Het uitzicht op andere eilanden als Chalki is hiervandaan prachtig. Kastro Kritinia, ook wel gewoon Kastello genoemd door locals, is vrij te bezoeken. Leuk zijn de lokale producten, zoals honing, die je hier overal kunt proeven en kopen.

Ruïne van de burcht van Asklipio

Asklipio burcht op eiland RhodosHet middeleeuwse fort van Asklepieion (Asklipio) dateert uit 1479 en werd gebouwd door grootmeester D’aubusson. Dit is een beetje de hidden gem in deze top vijf kastelen op Rhodos. De stenen trap met uitzicht op de toegangspoort is het fraaiste deel. Ook deze ruïne is vrij te bezoeken en ligt dichtbij het gelijknamige dorp Asklipieon in de buurt van Lindos. In tegenstelling tot Kritinia en Monoloithos ligt deze vesting meer in het binnenland.

Archangelos kasteel van grootmeester Orsini

In 1467 bouwde grootmeester Orsini de burcht van Archangelos. Veel is er niet meer over, maar alleen al voor het uitzicht is een klim naar de top een aanrader. Het ligt op een hoogte van 216 meter en is elke dag van de week vrij te bezoeken. Net als het naburige Feraklos fort overigens.

Al deze 5 kastelen op Rhodos om te bezoeken zijn gemakkelijk te bereiken met de auto of brommer. Parkeren is overal gratis, al zul je in Rhodos-stad wat beter je best moeten doen voor een vrije parkeerplaats.