Vakantie naar Naxos

3 juli 2019 Bas Wanrooij

Op vakantie naar NaxosHoewel het Cycladen-eiland Naxos zelf geen internationaal vliegveld heeft is het vrij gemakkelijk te bereiken. Het grootste en tevens groenste eiland van deze archipel is vanaf Mykonos, dat een internationaal vliegveld heeft, met de veerboot meestal de eerste of tweede stop. Met de veermaatschappij Sea Jets kun je de overtocht maken in slechts 40 minuten. Je tickets boek je online of bijvoorbeeld bij het reisbureau Passenger Tours in Naxos-stad. Zo ga je op vakantie naar Naxos.

Naxos is een echt familie-eiland en ook echtparen zullen zich er prima kunnen vermaken. Een mooie mix van zon, zee en strand met wat cultuur en gastronomie. Bezienswaardig is niet alleen de hoofdstad, de bergdorpen Chalkio (Halki) en Filoti, maar natuurlijk ook de twee reusachtige Kouros-beelden. Met een huurauto van bijvoorbeeld Motopower Naxos kun je zelf het Cycladen-eiland in je eigen tempo gaan ontdekken.

Vakantie naar Naxos zelf regelen

Portara zonsondergang in Naxos-stadJe kunt een vakantie naar Naxos georganiseerd boeken met een pakketreis bij Sunweb of Tui. Alternatief is om de reis zelf samen te stellen. Je boekt je vliegtickets bij Transavia van Schiphol naar Mykonos of Santorini. Vanaf eind april zijn er dagelijks meerdere veerdiensten naar Naxos en in het hoogseizoen soms wel 10 mogelijkheden per dag. Er is altijd wel een plaatsje vrij.

De 56 Cycladen-eilanden lenen zich prima om te gaan eilandhoppen. Op Naxos is een verblijf van drie tot acht dagen prima om het eiland te leren kennen. Het Princess of Naxos hotel is recent gerenoveerd en ligt dichtbij Naxos-stad en het fraaie strand van Agios Prokopios. Een prima uitvalsbasis om Naxos zelf te gaan ontdekken tijdens je reis.

Lokale producten uit Naxos

Kitron likeur uit NaxosOp Naxos wordt al sinds 1896 de lokale Kitron likeur gemaakt. In het bergdorp Halki staat de distilleerderij die je kunt bezoeken. Kitron wordt gemaakt van de bladeren van de citroenboom voor meer smaak en dus niet van van de vruchten. In de distilleerderij van Vallindras zijn drie soorten Kitron te proeven. Ze verschillen voornamelijk van kleur en alcoholpercentage. De groene variant heeft 30% alcohol en de gelige Kitron zelfs 36%.

Marietta maakt traditiegetrouw samen met haar moeder heerlijke jam van lokale vruchten. Het aanbod varieert per seizoen en de variant van zontomaten met citroen vinden we zelf erg lekker. Je kunt de verschillende soorten marmelade proeven in haar winkel in de stad net achter de boulevard.

Naxos heeft de mooiste stranden

Aliko beach met kapelDe stranden van Naxos vind je aan de zuidzijde van het eiland. Agios Prokopios werd al eens uitgeroepen tot het mooiste zandstrand van Griekenland. Tegenwoordig is het langgerekte strand deels georganiseerd met strandstoelen en parasols. Het grove zand is prettig en het zeewater is het helder en azuurblauw.

Agia Anna beach is georganiseerd en verder naar het zuiden via Plaka tot aan Aliko beach worden de stranden steeds rustiger en wilder. Mikri Vigla beach is een tip met een goede taverne aan het strand. Ook Hawaii beach, Mikrolimano beach en Aliko beach zijn aan te bevelen voor een dagje strand tijdens je vakantie op Naxos.