Zorbas raast over Griekenland

29 september 2018

Zorbas raast over GriekenlandDe storm Zorbas zorgt voor de nodige opschudding in Griekenland. Weerspecialisten praten al dagen over een mogelijke “Medicane”. Dit is een zeldzame orkaan op de Middellandse Zee. Deze subtropische storm zorgt voor heel veel en hevige neerslag en heeft windsnelheden van meer dan 117 kilometer per uur. In de afgelopen 71 jaar is er slechts zeven keer een Medicane geconstateerd. Vanuit het noorden van Afrika startte deze storm eerder deze week en heeft sinds gisteren Griekenland bereikt. Morgen zal de cycloon afnemen in kracht.

Uit voorzorg zijn er op veel Griekse eilanden en op veel plaatsen op het vasteland maatregelen getroffen. Zo waren veel scholen in Attica vrijdag gesloten en voeren meerdere veerdiensten niet uit de havens van Pireaus en Rafina. Het zuiden van de Peloponnesos, het eiland Kythira en de westkust van Kreta kregen als eerste te maken met de storm Zorbas.

Storm komt op de Peloponnesos aan land

Dagblad Kathemerini meldt dat er geen windsnelheden zijn gemeten van 117 km/u om te voldoen aan een ware Medicane. De cycloon zorgde in toeristische plaatsen als Stoupa, Finikounda en Kalamata in het zuiden van Peloponnesos voor hoge golven en bracht veel neerslag met zich mee. Via het zuiden van Athene, het eilanden Evia en de Cycladen archipel raast Zorbas over Griekenland in de richting van Istanbul in Turkije.