Op vakantie naar Kalymnos

7 juli 2021 Bas Wanrooij

Op vakantie naar KalymnosKalymnos is na Rhodos en Kos het op twee na grootste eiland van de Dodekanesos. Dit eiland valt onder de groep Zuid-Egeïsche eilanden voor je reisadvies van ons ministerie van Buitenlandse Zaken. Om op vakantie naar Kalymnos te gaan dien je eerst naar een ander eiland of de Griekse hoofdstad Athene te vliegen. De luchthaven van Kos is de beste en gemakkelijkste tussenstop. Omdat de haven van Mastichari, op tien minuten rijden van het vliegveld, goede veerverbindingen heeft met de haven van Pothia op Kalymnos.

Van Kos naar Kalymnos met de veerboot

In Nederland zijn er nog geen grote reisorganisaties die pakketreizen aanbieden naar Kalymnos. Je zult dus veelal zelf je reis dienen te organiseren naar het ‘sponzeneiland’. Gelukkig is dit niet ingewikkeld en kun je dagelijks prima hoppen vanuit buureiland Kos. Van Mastichari varen voornamelijk in de zomermaanden twee reders naar Kalymnos. Het zijn ANEM en ANEK en binnen veertig minuten sta je al aan de overkant. Andere goede veerverbindingen zijn er vanuit Kos-stad. Dodekanisos Seaways en Blue Star Ferries varen binnen 45 minuten van of naar Kalymnos.

Masouri, Myrties en Pothia zijn gezellig

Op Kalymnos mag een huurauto niet ontbreken. Een accommodatie, als je meerdere dagen wilt verblijven, kun je huren in Pothia, Myrties of Masouri. In deze kustplaatsen vind je niet alleen appartementen en hotels, maar ook toeristische faciliteiten als tavernes, winkeltjes en stranden. In Masouri en Myrties verblijven ook veel klimmers. Bergbeklimmen is namelijk in deze omgeving een heuse toeristische trekpleister. Van over de hele wereld reist men af naar juist dit gedeelte, om hier de steile bergwanden te beklimmen.

Tradities en lokale producten

Sponzen duiken op KalymnosSponzen duiken is een traditie op Kalymnos. Het gaat van generatie op generatie en als je in de haven van Pothia aankomt worden ze je al aangeboden. Een mooi en nuttig souvenir van dit Griekse eiland. Ook honing wordt hier volop gemaakt. De tijmhoning uit Kalymnos is van superieure kwaliteit. Op veel plaatsen op het eiland zie je dan ook bijenkorven. Soms loop je spontaan een imker tegen het lijf die zijn honingproductie aan het controleren is.

Op vakantie naar Kalymnos betekent weg van het massatoerisme. Het noordoosten van het eiland heeft prachtige baaien met kraakhelder zeewater en rustige kiezelstranden. Arginonta en Palionissos hebben tavernes pal aan zee en hier is het op een warme zomerdag heerlijk toeven.