Bier uit Griekenland: de lekkerste Griekse biertjes

15 oktober 2024   Bas Wanrooij

Bier uit Griekenland flesje Mythos op het terrasZelfs in de oudheid werd er al bier gedronken in Griekenland. Ze noemden het ‘zythos’, het Griekse woord voor bier, en bevatte naast hop bijvoorbeeld ook een vleugje honing. Dus de oude Grieken dronken niet alleen maar wijn, wat wel ‘nectar van de goden’ werd genoemd, maar ook een lekker Grieks biertje op zijn tijd. Toen Otto, de eerste Griekse koning, in 1832 aan de macht kwam werd niet veel later (1840) de eerste bierbrouwerij in Griekenland geopend. Johannes Charles Fuchs nam in 1864 de Melcher brouwerij over en kreeg al snel de bijnaam Ioannis ‘Fix’. Het is één van de oudste en beste bieren uit Griekenland.

Tegenwoordig produceren de Grieken zo’n vier miljoen hl bier per jaar. Zo zijn er momenteel vijf grote brouwerijen in Griekenland, meer dan honderd micro-brouwerijen en tientallen zogenaamde ‘nomadenbrouwerijen’. Ze maken bij elkaar meer dan 400 verschillende ambachtelijke bieren. Een micro-brouwerij produceert in Griekenland tot 200.000 hectoliter en een nomadenbrouwerij heeft geen eigen productieruimte en gebruikt dus die van een andere brouwerij.

Bier uit Griekenland Mythos bij de lekkerste Griekse biertjesDe gemiddelde bierconsumptie in Griekenland is zo’n 35 liter per Griek per jaar en dat is een stuk minder dan de gemiddelde Nederlander jaarlijks drinkt (67 liter). Tijdens de warme zomers mag een koude Mythos, Alfa, Mamos, Vergina of Fix natuurlijk niet ontbreken. Dit zijn overigens de vijf bekendste Griekse biermerken. Zelf geven we, indien te verkrijgen, de voorkeur aan een lokaal Grieks biertje.

De afgelopen jaren bezochten we meerdere micro-brouwerijen in Griekenland en al jaren werken we met veel plezier samen met Mythos. Dit is een overzicht van bier uit Griekenland en de lekkerste Griekse biertjes.

Mythos: het bekendste bier uit Griekenland

Mythos is het bekendste Griekse bier en is sinds 1997 op de markt. Sinds 2015 wordt het gebrouwen door Olympic Brewery, onderdeel van Carlsberg, in Thessaloniki. Een ‘lager’ biertje met vijf procent alcohol en een frisse smaak die perfect past bij een Griekse zomer. Tegenwoordig is er ook Mythos Ice en natuurlijk een alcoholvrije variant.

Fix Hellas is het oudste Griekse biermerk

Fix Hellas is een ‘premium lager’ bier met 5% alcohol en dateert al uit 1864. Door de jaren heeft Fix internationaal maar liefst 38 prestigieuze bierprijzen gewonnen. Fix Hellas wordt net als Mythos bier gebrouwen bij Olympic Brewery in de stad Thessaloniki. Fix Dark is een donker bier met een hoger alcoholpercentage voor in het najaar en de winter.

Alfa zythos voor het eerst in 1961 gebrouwen

Het Griekse Alfa bier is sinds 1961 in Griekenland verkrijgbaar. Een ‘lager’ fris van smaak, licht van kleur en gemakkelijk te drinken met en alcoholpercentage van 5%. Alfa beer wordt gebrouwen door Athenian Brewery uit Athene, onderdeel van Heineken, volgens een traditioneel recept. Het proeft iets zoeter dan andere Griekse bieren.

Mamos bier uit 1876 van familie in Patras

Mamos bier uit GriekenlandMamos bier is één van de oudste bieren uit Griekenland. In 1876 werd het hoge kwaliteit ‘lager’ bier voor het eerst gebrouwen door Peter Mamou van de Mamos familie uit de Griekse havenstad Patras.

Sinds 2017 wordt het volgens traditioneel recept gebrouwen door Athenian Brewery, in handen van Heineken, maar toepasselijk in hun fabriek in Patras en niet in hoofdstad Athene. Zo behoudt Mamos bier zijn lokale karakter. Nieuw is Mamos Afiltraristi, een ongefilterde pilsner gebrouwen volgens traditionele receptuur.

Vergina: 100% Grieks bier met een Grieks label

De eerste fles Vergina ‘premium lager’ bier werd op 13 februari 1998 voor het eerste gebrouwen in de Macedonian Trace Brewery in Komotini. Dit is in het noordoosten van Griekenland en de productie is nog steeds daar. Het is het eerste 100% authentieke Griekse bier met louter ingrediënten uit Griekenland.

Mikonu: bier van de goden uit Mykonos

Lekker Mikonu bier uit MykonosBij de micro-brouwerij van Mikonu op het eiland Mykonos hebben we de meeste creatieve biertjes gedronken. En allemaal voorzien van fraaie en originele labels. Van pilsner tot Belgisch blond en van premium lager tot IPA en Pale Ale.

Erg leuk om de Mikonu brouwerij te bezoeken, de excentrieke brouwers te ontmoeten en de bieren hier te gaan proeven. Bijvoorbeeld een biertje wat even op eikenhout van een Chardonnay-wijn uit Santorini heeft gelegen. Tevens maken ze eigen bieren voor lokale clubs en bars, zoals JackieO’ en Taverna-37.

56 isles is bier uit Naoussa op Paros

56 isles is een micro-brouwerij uit het gezellige Naoussa op Paros. De naam voor het biermerk staat voor de 56 eilanden van de Cycladen-archipel. Ze maken vier ambachtelijke bieren, waarvan hun pilsner is een fraaie donkerblauwe fles zit. Ook produceren ze een Lager, Aegean wit en IPA. Je kunt de bieren proeven bij de kleine brouwerij zelf op Paros.

Levante is bier uit Zakynthos

Biertje uit Zakynthos in GriekenlandLevante is de toepasselijke naam van het bier afkomstig uit de micro-brouwerij op Zakynthos. Het Ionische wordt ook wel ‘bloem van oosten (levant)’ genoemd namelijk. Ze maken ambachtelijk bier met passie, zoals anno 2024 een lager, IPA, witbiertje, pils, radler en strong bock bier. Leuk om te bezoeken is het proeflokaal van Levante nabij Xigia beach.

We kunnen helaas niet al het bier uit Griekenland opnoemen, maar deze behoren ook tot lekkerste Griekse biertjes: Kefalonian, Corfu, Zeos, Barbantonis, Sigri, Valsamo, Lafkas en Seven Seals. Althans deze Griekse micro-brouwerijen hebben we de afgelopen jaren ook bezocht. Tip om te doen!