Lang weekend naar Athene

12 juni 2017 Bas Wanrooij
Lang weekend naar Athene

Lang weekend naar Athene – op de Akropolis

Athene, wat een aanrader voor een stedentrip. Dankzij Griekenland.net konden wij, als prijswinnaars, tijdens de Pinksterdagen, volop genieten van al het moois wat de hoofdstad van Griekenland te bieden heeft.

Na een rechtstreekse vlucht met Transavia vanaf Schiphol en een metrorit bevinden wij ons meteen in het centrum van Athene. Na de bagage in het hotel achtergelaten te hebben is het tijd om ons onder te dompelen in het kloppende hart van deze metropool en meteen maar de rijk versierde kathedraal van Mitropoli te bezoeken.

In Athene leef je buiten

Het leven speelt zich door het prachtige weer voornamelijk buiten af en pas om half elf ’s avonds gaan eten is dan ook geen enkel probleem. De volgende ochtend vroeg, na ontbijt op de tiende verdieping van het Electra Metropolis Hotel met een prachtig uitzicht op de Acropolis, bezoeken wij de bekendste highlights van deze stad. We starten bij het Odeum van Herodes Atticus, het Theater van Dionysos en natuurlijk het Parthenon; allen op de berg Acropolis. Terwijl de massa bezoekers goed op gang komt, vertrekken wij alweer naar de oude Agora voor de Tempel van Hephaestus en de Stoa van Attalos.

Na de relatieve rust in dit oude complex wandelen we door de levendige wijken Plaka en Anafiotika met zijn smalle steegjes, hoogteverschillen en overvloed aan winkeltjes en restaurants. Door heerlijk te struinen door deze prachtige stad, waar het meeste op loopafstand in het centrum te vinden is, loop je vanzelf tegen andere bezienswaardigheden aan. Bijvoorbeeld de Toren van de Winden en de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat op het Syntagma plein. Indrukwekkend hoor, met temperaturen van meer dan 30 C muisstil in vol ornaat op wacht staan.

Wandelen, lekker eten en genieten in Athene

Lang weekend naar Athene Monastiraki

Lang weekend naar Athene – Monastiraki

De volgende dag kuieren wij door het nationale park van Athene, met een overvloed aan verschillende bomen en planten, via de poort van Hadrianus naar de Tempel van Zeus. Ooit stonden hier 104 pilaren waarvan er nu nog steeds 15 (en één omgevallen) een indruk geven van hoe het ooit moet zijn geweest.

’s Middags wandelen wij verder door de stad, waar een armada van gele taxi’s rondrijdt, op iedere hoek wel een kerk of kapel te vinden is, vele musea te vinden zijn en je overal heerlijk kunt eten. Dat alles op slechts drie uur vliegen van Amsterdam. Het was voor ons de eerste keer dat wij een lang weekend naar Athene zijn geweest, maar zeker niet de laatste keer.