Vakantie naar Kos

2 maart 2020 Bas Wanrooij

Vakantie naar KosOp vakantie naar Kos? Het Griekse eiland is één van de topfavorieten onder Nederlanders in Griekenland. We reizen graag naar Kos, dat ook wel het ‘fietseiland’ van Griekenland wordt genoemd. Kos-stad is onbetwist de drukste en gezelligste bestemming op het eiland. Andere vakantie-oorden zijn bijvoorbeeld Tigaki, Marmari en Kefalos. Ook hier zijn genoeg toeristische voorzieningen.

Wijn proeven en op de boot langs eilandjes

Als je op Kos vakantie viert is een excursie op zee een tip. Maak bijvoorbeeld de drie eilanden tour langs Kalymnos, Plati en Pserimos. Een dagje relaxen, zwemmen en snorkelen. Zelf kun je met een huurauto op Kos een bezoek brengen aan één van de wijnhuizen. Proef de lokale wijnen van het eiland bij Triantafyllopoulos winery, het wijnhuis Hatziemmanouil of de organische wijngaarden van Mesariano. Voor de mooiste zonsondergang reis je naar de 11 bergdorpen in het oosten van Kos. Vanaf een terrasje in Zia kun je genieten van het laatste zonlicht op een mooie zomerdag.

Al is de naam ‘fietseiland’ wat overdreven, maar je kunt wel leuke fietstochtjes maken naar Tigaki en Marmari, naar het traditionele dorp Platani of zelfs naar de Embros thermen. Ook in Kos-stad kun je je goed verplaatsen met de fiets. Een tip dus om meerdere dagen een fiets te huren.

Mooie zandstranden op Kos

Zonder twijfel heeft Kos mooie zandstranden. Bij Tigaki en Marmari is het strand geweldig. Lang en breed met bomen voor natuurlijke schaduw, uitzicht op het eiland Pserimos en gezellige terrasjes van tavernes. In Kos-stad in Lambi een populair zandstrand en ook bij Psalidi zijn goede strandmogelijkheden. Chryssi Akti, Psilos Gremos, Markos en Paradise beach zijn fraaie zandstranden in de buurt van Kefalos. Andere mooie stranden zijn Agios Stefanos beach met uitzicht op het eilandje Kastri en de blauw-witte Agios Stefanos kapel, maar ook het afgelegen Kata beach.