6 grootste steden op Kreta

19 september 2016 Bas Wanrooij
Grootste steden op Kreta Heraklion

Grootste steden op Kreta – haven van Heraklion

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, het op vier na grootste eiland van de Middellandse Zee en het neemt de 88e plaats in op de lijst van grootste eilanden ter wereld.

In totaal wonen er meer dan 620.000 Kretenzers verspreid over het Griekse eiland. In de zomer ligt het aantal inwoners op Kreta, door het toerisme, tijdelijk nog veel hoger. Dan bruisen vakantiebestemmingen als Chersonissos en Malia, maar in de wintermaanden liggen de verhoudingen anders op het eiland. Dit zijn de zes grootste steden op Kreta.

1. Heraklion – is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar ook de stad met de meeste inwoners van het eiland. In 2011 woonden er, volgens het General Secretariat of National Statistical Service of Greece, 140.730 Kretenzers in deze stad. Dat is omgerekend 22,6% van het totaal aantal inwoners op het Griekse eiland. In de hele gemeente Heraklion lag dit aantal met 173.993 overigens nog iets hoger.

2. Chania – is de grootste stad in het westen van Kreta. In de stad Chania woonden in 2011 permanent 53.910 mensen, terwijl er in het hele gemeente Chania 108.642 Kretenzers woonden. Chania mag zich de culturele hoofdstad noemen van Kreta met veel historische bezienswaardigheden.

3. Rethymnon – is de derde stad van het eiland Kreta en heeft hete hele jaar door 32.468 inwoners. Samen met omliggende dorpen in de gelijknamige gemeente loopt dit aantal op tot 55.525. Rethymnon heeft de grootste universiteiten van Kreta en de oude binnenstad in niet alleen fraai, maar ook heel gezellig.

4. Ierapetra – is de grootste stad in het zuiden van Kreta en tevens de zuidelijkste stad van heel Europa. Hier hebben 12.355 Grieken hun intrek gevonden en in de hele gemeente van Ierapetra wonen 23.707 Kretenzers. Deze stad staat in de top vijf van grootste steden op Kreta.

5. Agios Nikolaos – is een stad aan de noordkust van Kreta. Beter bekend van het “bodemloze” meer en tevens een toeristische trekpleister van het Griekse eiland. Agios Nikolaos heeft 11.421 vaste inwoners en in de hele gemeente wonen 19.462 Kretenzers.

6. Sitia – is de grootste stad in het oosten van Kreta. Recent is hier de luchthaven vernieuwd wat meer toeristen naar de stad en de omgeving moet gaan trekken. Voor Kretaliefhebbers is Sitia misschien nog de grote onbekende in het rijtje van de zes grootste steden op Kreta. Sitia had in 2011 9.348 permanente inwoners en in de hele gemeente woonden 14.338 mensen.