7 mooiste stranden van Rhodos

11 september 2016 Bas Wanrooij

Rhodos is het Griekse eiland met gemiddeld de meeste uren zon per jaar in Griekenland. Niet voor niets al jaren een favoriete vakantiebestemming van veel Nederlanders. Langs de oostkust liggen de mooiste stranden van Rhodos. Hoe verder je naar het zuiden van het eiland rijdt, hoe rustiger de stranden worden. Soms vind je hier kilometerslange stranden met weinig toeristen; zelfs in het hoogseizoen. Vooral in de omgeving van Lindos is het een paradijs voor strandliefhebbers. Onze top 7 mooiste stranden van Rhodos.

Mooiste stranden van Rhodos Tsambika beach

Tsambika: één van de grootste stranden op Rhodos.

1. Tsambika – is een lang en breed lichtgeel zandstrand aan de oostkust van Rhodos. Het is kindvriendelijk en deels georganiseerd met strandstoelen en ligbedden. Langs het strand vind je beach bars en andere horecavoorzieningen, maar slechts enkele accommodaties. De bouw hiervan neemt wel toe en je kunt hier dus verblijven al je wilt.

Vanaf het Panagia tis Tsambikas i Kiras klooster is het uitzicht op de baai en het Tsambika strand adembenemend. Opvallend is de grote Griekse vlag geschilderd op een rotspartij op het strand.

Mooiste stranden van Rhodos Lindos beach

Lange zandstrand van Lindos

2. Lindos – heeft een fraai groot dorpsstrand met uitzicht op het witte dorp met verderop de akropolis. Dit dorpsstrand, Lindos beach genaamd, is goed georganiseerd en bedekt met fijn lichtgekleurd zand. In de baai staat zelden wind en doordat de zeebodem geleidelijk afloopt is het kindvriendelijk.

Al jaren wappert hier op het populaire zandstrand trouw de blauwe vlag (Blue Flag). Op loopafstand ligt het gezellige en bruisende centrum van het authentieke Lindos en dus de archeologische bezienswaardigheid.

Mooiste stranden van Rhodos Agios Pavlos beach

Agios Pavlos beach met Tambakio taverne

3. Agios Pavlos beach – is beter bekend als St. Pauls Bay en siert menig ansichtkaart en voorzijde van de jaarlijkse kalender van Rhodos. Het strand zelf is niet zo lang en breed, maar wel goed georganiseerd met strandstoelen en parasols.

De hippe Tambakio taverne maakt hier de dienst uit en in de zomermaanden is het niet eenvoudig om hier een stekje te vinden. Het uitzicht op de baai vanaf de parkeerplaats is schitterend met de witte Agios Pavlos kapel en het azuurblauwe zeewater. Deze kapel wordt vaak gebruikt voor bruiloften.

Pefki beach

Pefki beach met uitzicht naar het zuiden

4. Pefki – is het zandstrand van het gelijknamige kustplaatsje aan de zuidoostkust van Rhodos. Pefki beach ligt uit de wind met in de directe omgeving luxe hotels, appartementen en villa’s.

Het strand is kindvriendelijk met de nodige horecavoorzieningen in de buurt en het kraakheldere zeewater kleurt bij Pefki in de mooiste tinten blauw. Je vindt hier meerdere kleine baaien met stranden dicht bij elkaar. Is Pefki te druk? Dan is het grotere Lardos beach en goed alternatief.

Mooiste stranden van Rhodos Agathi beach

Agathi beach is een verborgen pareltje

5. Agathi beach – is een pareltje en ligt iets ten zuiden van het dorp Archangelos. Dichtbij de kustplaats Kalathos langs de oostkust van het Griekse eiland Rhodos. Het is een kindvriendelijk zandstrand met helder zeewater en het is tevens een mooie baai om te gaan snorkelen.

Drie tavernes vind je langs het strand van Agathi en daardoor zijn er op het strand zijn parasols en strandstoelen te huur. Het mooiste uitzicht op de baai en het zandstrand heb je van bovenaf. Dit is bij de ruïne van het Feraclos kasteel aan de zuidzijde van de baai.

Rhodos Glistra beach

Glystra beach heeft geen hotels

6. Glistra beach – is een zandstrand iets ten zuiden van Lardos en ligt langs de doorgaande weg naar Gennadi. Een kleine kantina is aanwezig op het strand met strandstoelen en parasols. Hier kun je ook wat eten en drinken als je wilt.

De baai van Glistra beach is komvormig en ligt beschut tegen de wind. In de duinvorming achter het strand groeien cederbomen. Het strand is kindvriendelijk mede door het heldere zeewater en de geleidelijk aflopende, zanderige zeebodem.

Mooiste stranden van Rhodos Anthony Quinn

Fraai uitzicht op Anthony Quinn baai

7. Anthony Quinn Bay – is wellicht het meest bekende strand van Rhodos. In begin jaren ’60 is hier de film Guns of Navarone opgenomen. Op de rotsen boven de baai is het heerlijk toeven op het terras van de lounge bar. Het uitzicht over de Anthony Quinn baai is hiervandaan bijvoorbeeld prachtig. De baai is eigenlijk opgesplitst in meerdere kleine stranden. Je vindt de baai van Anthony Quinn aan de noordoostkust van het eiland Rhodos dichtbij het toeristenoord Faliraki.

Ook Prasonisi beach behoort tot de mooiste stranden van Rhodos en is nog noemenswaardig. Prasonisi is vrij groot, ligt in het uiterste zuiden van Rhodos en er staat eigenlijk altijd (vrij veel) wind. Een populair strand bij windsurfers en andere watersporters. Andere en noemenswaardige stranden op Rhodos zijn nog Charaki beach, Traganou beach en Fourni beach