Wijn van Corfu

3 november 2016 Bas Wanrooij
Wijn van Corfu wijnhuis Theotoky

Wijn van Corfu – het wijnhuis Theotoky

Net als op veel andere Griekse bestemmingen wordt er ook op Corfu wijn gemaakt. Lokaal in de bergen in het noorden van Korfoe bij Paleokastritsa kom je boeren tegen die hun rode en witte wijn verkopen in zelfgemaakte kioskjes langs de weg. Ze zwaaien vriendelijk en houden je graag even aan voor een praatje en natuurlijk om hun waren aan te prijzen.

Centraal op het eiland, bij de Ropa vallei, ligt het wijnhuis Theotoky Estate. Het wijnhuis bestaat al meer dan 130 jaar en is van één van de oudste families van Griekenland.

Wijnen van Theotoky Estate op Corfu

De Theotoky familie maakt al verschillende generaties witte, rosé en rode wijnen op Corfu. Op een grondgebied van zo’n 300 hectare verbouwd men niet alleen Robola, Kakotrigis, Syrah en Cabernet Sauvignon druiven, maar staan tevens talloze eeuwenoude olijfbomen. Hun tweede passie is het maken van hoogwaardige organische olijfolie.

Het Corfiotische wijnhuis ligt vrij afgelegen bij het dorpje Giannades, 17 kilometer ten westen van hoofdstad Kerkyra, in een landelijk gebied. Een rondleiding langs de wijngaarden en door de wijnkelders behoort, net als een wijnproeverij, tot de mogelijkheden. Theotoky Estate produceert jaarlijks 25.000 flessen witte wijn (18.800 liter), 3.000 flessen rode wijn (2.250 liter) en 2.000 flessen rosé wijn (1.500 liter). De afzetmarkt is vooral op het Ionische eiland en de meeste restaurants hebben deze wijn van Corfu dan ook op hun menukaarten staan.

Wijnproeverij en naar het strand op Corfu

Je kunt een bezoek aan het wijnhuis tijdens je vakantie prima combineren met een ochtend of middag naar het strand op Corfu. In de directe omgeving liggen namelijk de fraaie zandstranden van Pelekas (Kontogialos beach) en Glyfada.