5 mooiste stranden van Chania

3 juni 2015 Bas Wanrooij

Het departement Chania op Kreta, met de gelijknamige hoofdstad, heeft tal van prachtige stranden. Van lange en brede stranden als Falasarna tot kleine baaitjes als Seitan Limania beach. Soms moet je er wel wat voor over hebben om een strand in Chania te bezoeken. De afstand naar Elafonisi bijvoorbeeld, in het zuidwesten van Kreta, en de weg ernaartoe kunnen een lange(re) reistijd betekenen. Maar goed, daar krijg je dan ook wel iets moois voor terug. We hebben de vijf mooiste stranden van Chania op een rijtje gezet.

mooiste stranden van Chania Kreta Elafonisi1. Elafonisi – een lagune in het uiterste zuidwesten van Kreta. Het lijkt wel Caribisch gebied. Elafonisi heeft witte stranden en azuurblauw zeewater. Het witte zand wordt afgewisseld met roze zand. De kleur roze is afkomstig van schelpen.

De zeebodem loopt zeer geleidelijk af en overal vormen komvormige baaitjes hier het decor. Een Natura 2000 gebied, waarvan wordt gezegd dat het een eigen klimaat heeft.

Mooiste stranden van Chania Balos2 – Balos beach – een lagune in het uiterste noordwesten van Kreta. Zeker van bovenaf gezien is Balos een schitterend plaatje. Dagelijks bereikbaar met de boot, via Gramvousa, vanuit Kissamos of met de huurauto. Het laatste stuk van zo’n drie kilometer dien je dan te voet af te leggen.

Onderweg word je getrakteerd op meerdere schitterende uitzichtpunten. Met kleine kinderen is de bootexcursie een betere optie.

Mooiste stranden van Chania Glyka Nera3. Glyka Nera beach – betekent “sweet water beach” en de naam is afkomstig van de zoetwaterbronnen op het strand. Ooit gekozen tot mooiste strand van Kreta. Glyka Nera is alleen te voet of met een boot te bereiken. Vanaf Loutro loopt een E4 wandelroute naar het strand. Op sommige plaatsen is het wandelpad vrij smal en niet ongevaarlijk.

Vanuit Chora Sfakion vertrekken veerdiensten naar Loutro of taxibootjes naar het strand van Glyka Nera.

Falasarna Kreta bij 5 mooiste stranden Chania4. Falasarna – is het langste en breedste strand in de top 5 van Chania. Een fraai zandstrand met prachtig blauw zeewater. Falasarna is eenvoudig te bereiken met een huurauto of zelfs met het openbaar vervoer. Aan de zuidzijde rotsformaties met, net als bij Elafonisi, wit en roze zand.

Aan de noordzijde duinvorming. Goed te combineren met een dagje uit tijdens je vakantie op Kreta naar Balos beach.

Mooiste stranden van Chania Seitan Limania5. Seitan Limania beach – is het kleinste van de 5 mooiste stranden va Chania. Seitan Limania is kleine s-vormige baai op het schiereiland Akrotiri, dichtbij Chania Airport, met een wit strand en azuurblauw zeewater. Het aanzicht van bovenaf is prachtig, al is het strand niet eenvoudig te vinden.

Het looppad naar het strand is rotsachtig en vergt enig klimwerk. Op en bij het strand geen voorzieningen. Neem dus zelf voldoende eten en drinken mee.