Gezellig naar Kos

18 januari 2024 Bas Wanrooij

Relaxen op knus terras op KosKos wordt ook wel het ‘fietseiland’ van Griekenland genoemd en is één van de populairste Griekse vakantiebestemmingen bij Nederlanders. Jaarlijks bezoeken namelijk zo’n 120.000 Nederlanders Kos. Een andere bijnaam is het eiland van Hippocrates. Hij is geboren op dit Griekse eiland en wordt gezien als de ‘vader van de (westerse) geneeskunde’. In de hoofdstad is een plein met daarop een, inmiddels 500 jaar oude, plataan naar hem vernoemd. Hij zou op deze plaats zijn leerlingen les in geneeskunde hebben gegeven.

Met name in het noordwesten van Kos kan goed gefietst worden. In en rondom Kos-stad, maar ook van en naar de kustplaatsen Tigaki en Psalidi zijn (grotendeels) fietspaden aangelegd. Natuurlijk kun je ook elders fietsen op het veelal vlakke Kos, al zul je dan wel op de openbare weg terecht komen.

Het bruisende Kos-stad

Gezelligheid in Kos-stadKos-stad is niet alleen de hoofdstad van het eiland, maar is tevens de gezelligste en drukste plaats. Langs de haven loopt een lange wandelpromenade, waar het ’s avonds lekker druk is. Wandel of fiets naar het Eleftherias-plein en bezoek hier de overdekte markthal. Deze verkoopt voornamelijk Griekse etenswaren, ligt tegenover het archeologisch museum en is herkenbaar aan de fraaie bogen. Hier ga je zeker slagen voor een origineel souvenir. Loop vanaf deze Plateia Eleftherias verder naar het oude gedeelte van Kos-stad met haar talloze shops, terrasjes en tavernes. 

Kos-stad is ook een openluchtmuseum. In het centrum is de oude agora vrij toegankelijk. Dit marktplein uit de oudheid ligt pal achter het markante politiebureau. Wandelend over deze antieke agora zie je de hoge minaret van de in 1765 gebouwde Hadji-Hassanmoskee. Deze is helaas niet toegankelijk. De westelijke thermen, het Neratzia-kasteel en het Romeinse theater uit de tweede eeuw zijn andere voorbeelden van archeologische bezienswaardigheden die gratis te bezoeken zijn in Kos-stad.

Meer Griekenland aanbiedingenHet mooiste strand van de stad vind je na de haven, in de richting van Lambi. Dit is een breed zandstrand met talloze beach bars en tavernes. Je kunt hier op de fiets langs de kust rijden over het fietspad. En deze parkeren in een fietsenrek van je favoriete strandtent. Ten zuiden van de jachthaven, richting Psalidi, vind je ook nog een aantal hippe beach clubs. Daar is het vooral ’s avonds echt knus, maar er zijn meer gezellige bestemmingen op Kos te vinden.

Mooiste stranden van Kos

De mooiste stranden van Kos vind je langs de noordkust van Tigaki tot en met Mastichari. Verder naar het zuiden zijn Volcania beach en Kohilari beach fraaie en vaak nog rustige stranden. Hier zie je veel wind- en kite-surfers door de wind uit het noorden die hier regelmatig waait. Aan de zuidkust van Kos is de zee een stuk rustiger en zijn Paradise beach, Magic beach en Agios Stefanos beach aantrekkelijke zandstranden. Op de zuidelijkste punt van Kos is Paradisos beach mooi, maar de rit ernaartoe vergt de nodige reistijd. De laatste kilometers gaan bovendien over een onverharde weg.

Wijnhuis bezoeken op Kos

Terras op Kos in GriekenlandNet buiten Kos-stad, richting bergdorpen als Zia, vind je de nodige wijnhuizen. Erg leuk om er eentje te bezoeken tijdens je vakantie en hier de lokale wijnen te proeven. Zo bezochten wij Ktima Akrani in Asfendiou. Een echt familiebedrijf met award winnende wijnen. Vanaf het overdekte terras, waar de proeverij plaatsvindt, kijk je uit over de groene wijngaarden. Een ander wijnhuis wat je hier in deze omgeving kunt bezoeken is Hatziemmanouil winery.

Combineer een bezoek aan zo’n wijnhuis met het traditionele dorp Zia. Lekker rondslenteren, wat shoppen en genieten van de mooiste zonsondergang van Kos op één van de terrasjes. Actievelingen kunnen hiervandaan starten met een wandeling over het pad naar de berg Dikeos. Deze bergtop is met 846 meter het hoogste punt van het eiland Kos. Een wandeltocht van zo’n vijf kilometer met ruim 500 hoogtemeters.