8 Leukste dorpen op Kreta

19 augustus 2024   Bas Wanrooij

Anogi bij de gezelligste bergdorpen van KretaOp het grootste Griekse eiland Kreta vind je méér dan 100 dorpen. Chania is zonder twijfel de mooiste stad van Kreta, Kritsa wordt gezien als één van de oudste dorpen en Anogia op 742 meter hoogte is het hoogstgelegen bergdorp. Welke traditionele bergdorpen zijn leuk om te bezoeken, zoals Kritsa. In welke dorpen kun je goed terecht voor de authentieke Kretenzische keuken en wat zijn bijvoorbeeld de mooiste pittoreske dorpen aan de kust? Dit zijn de 8 leukste dorpen op Kreta die we de afgelopen jaren hebben bezocht handig voor je op een rij.

Kritsa is een groot, oud en gezellig bergdorp op Kreta

Kritsa oudste dorp van KretaKritsa ligt in het oosten van Kreta en is niet alleen één van de oudste dorpen van Kreta, maar ook het meest iconische en met 1.600 inwoners ook één van de grotere. De gezellige hoofdstraat met al haar souvenirwinkels nodigt uit voor een wandeling. Voor je het dorp in komt rijden vanuit Agios Nikolaos kun je de Panagia i Kerakerk bezoeken. Dit is één van de higlights van Kritsa, dateert uit de 13 eeuw en herbergt enkele fraaie fresco’s uit die tijd. Een andere historische bezienswaardigheid is de archeologische site van Lato op vier kilometer afstand. Zelf mochten we bij locals op traditionele Kretenzische dakos maken. Toffe ervaring en bovendien erg lekker.

Archanes is het grootste en mooiste bergdorp van Kreta

Archanes traditioneel bergdorp op KretaArchanes is een groot, maar prachtig bergdorp centraal op Kreta. Het ligt een paar kilometer van het Minoïsche paleis van Knossos en dichtbij de Faskomilia rakí-distilleerderij van Nikolaos. Met zo’n 4.500 inwoners wordt het kleurrijke dorp gezien als het grootste dorp van Kreta met een gezellig dorpsplein. Achter het dorpsplein smalle steegjes met tavernes en kafénions. Tevens wordt hier in de omgeving van Archanes veel en goede wijn gemaakt, zoals bij Sinadinakis winery. Hier kun je de heerlijke biologische wijnen proeven tijdens je vakantie. Logisch dus dat Archanes bij de leukste dorpen op Kreta behoort.

Anogia is het hoogstgelegen dorp op Kreta

Anogia is het hoogstgelegen dorp op Kreta en ligt tussen Rethymnon en Heraklion in. Het heeft een rijk verleden met o.a. gruwelijke executies tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het dorpsplein is het heerlijk toeven op één van de terrassen van traditionele tavernes onder een plataan. Souvenirs die je hier kunt kopen zijn veelal handwerk van katoen, zoals tafelkleden. Uit Anogia zijn overigens de beroemdste lyraspelers van het eiland afkomstig. De lyra is een typisch Kretenzisch muziekinstrument en wordt bijvoorbeeld nog steeds met de hand gemaakt in de workshop van Stagakis in Rethymnon.

Spili is een traditioneel bergdorp op het Griekse eiland

Spili is een traditioneel dorp wat ligt langs de weg van Rethymnon naar de badplaats Agia Galini in het zuiden van Kreta. Bezienswaardig is de ‘Lion Fountain’ met 19 leeuwenkoppen waar bronwater uitstroomt. Noemenswaardig is verder het vrij nieuwe en grote klooster van Spili. In de groene en bergachtige omgeving kun je fraaie (georganiseerde) wandelingen maken. In het gezellige centrum van Spili vind je legio leuke tavernes en restaurantjes: ideaal voor de lunch.

Loutro in Zuid-Kreta is alleen over zee te bereiken

Loutro kustdorp Zuid-KretaLoutro is een bijzonder leuk plekje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt het prachtig witte dorpje alleen over zee bereiken. Hiervoor neem je het beste de veerdienst van Anendijk vanuit Chora Sfakion. Eigenlijk is Loutro alleen ’s zomers bewoond. In de zomer kun je hier een hotelkamer huren en bijvoorbeeld naar het lange kiezelstrand van Glyka Nera wandelen op een deel van het E4-wandelpad. Bijzonder is hier de authentieke taverne die gebouwd op palen in zee is geplaatst. Als je wilt kun je hiervandaan met een taxiboot terug naar Loutro of naar Chora Sfakion.

Margarites is het pottenbakkersdorp van Kreta

In Margarites kun je uitstekend terecht als je op zoek bent naar een keramiek souvenir. Het dorp ligt op 25 ten oosten van Rethymnon in de bergen. Bij de gezellige plateia, het dorpslplein, vind je de meeste pottenbakkerijen. Erg leuk om een wandeling te maken door het dorpje en bijvoorbeeld wat te drinken of te lunchen. Tot in de 20e eeuw werden hier nog de bekende grote aardewerken Griekse kruiken (Pythoi) gemaakt.

Mochlos: pittoresk kustplaatsje in het noordoosten van Kreta

Mochlos vissersdorpje Noord-KretaMochlos was ooit een traditioneel vissersdorp. Tegenwoordig vieren toeristen hier hun vakanties. Het kleine gezellige Mochlos heeft namelijk tal van voornamelijk kleinschalige accommodaties. Bij het strandje vind je de nodige tavernes, bars en restaurants. Mooie plek met uitzicht op zee en het eiland Mochlos voor de kust. Hier kun je in de zomer naartoe varen, of sportievelingen zwemmen het weleens, en de archeologische opgravingen bezichtigen. Zeker één van de leukste kustplaatsen op Kreta en een tip om hierheen te gaan voor kop koffie in de ochtend.

Argyropouli: bergdorp met watervallen

Argyropouli is een bergdorp in de buurt van de stad Rethymnon en één van de leukste dorpen op Kreta. Hier zijn de kleine watervallen bezienswaardig met diverse terrassen in de buurt. Met de happy train kun je vanaf Georgioupoli naar Argyropouli als je geen huurauto hebt. De dorpskern is historisch met interessante bezienswaardigheden.