5x Kreta in het voorjaar

6 februari 2018 Bas Wanrooij

5x Kreta in het voorjaarHet reisseizoen naar Griekenland wordt meer en meer verlengd. Niet alleen is Griekenland een vakantiebestemming voor zon, zee en strand, want er zijn genoeg mogelijkheden om het hele jaar door naar Griekenland af te reizen. Transavia start haar vluchten naar Heraklion al op 18 februari, het begin van de voorjaarsvakantie, maar wat kun je in februari, maart en april allemaal op Kreta doen? We hebben vijf tips voor Kreta in deze periode voor je op een rijtje gezet met gezellige steden, wandelmogelijkheden, culturele bezienswaardigheden en festiviteiten.

In het voorjaar naar Kreta op vakantie

Hoewel de rechtstreekse vluchten naar Kreta al vroeg starten dit jaar, worden er nog nauwelijks pakketreizen aangeboden in februari en maart. Een losse vliegticket naar Kreta boek je al voor € 79,- per enkele reis en een geschikte accommodatie erbij zoeken kan bijvoorbeeld via de vergelijker Trivago. Vijf tips voor Kreta in het voorjaar:

1. Boek een hotel of appartement in of in de omgeving van een grote stad. In de steden Heraklion, Chania en Rethymnon is het hele jaar door van alles geopend. Hier zijn in februari en maart genoeg restaurants en winkeltjes open, maar in de traditionele badplaatsen en vakantiedorpen als Malia, Koutouloufari en Chersonissos is veel nog gesloten. Pas in april gaat hier het vakantieseizoen beginnen.

2. Vier Carnaval of Pasen met de Grieken. In het weekend van 18 februari viert men traditioneel carnaval in de stad Rethymnon. Een jaarlijks terugkerend spektakel, als sinds 1914, met optochten en feestelijke festiviteiten verspreid over de stad. Sinds 1993 helpt de gemeente bij de organisatie van Carnival of Rethymnon en het is dan ook het grootste carnaval van het Griekse eiland Kreta.

Orthodox Pasen wordt in Griekenland en dus ook op Kreta uitbundig gevierd. Zondag 8 april 2018 is het Paaszondag en de week ervoor en erna zijn er lokaal veel festiviteiten. Vier Pasen met de Grieken in bijvoorbeeld Plakias in het zuiden van Kreta met een kerkdienst in de kapel van Preveli.

3. Met een huurauto Kreta ontdekken. Het voordel van de reisperiode februari, maart en begin april is dat er nog weinig toeristen zijn op het eiland Kreta. De wegen in het binnenland zijn minder druk en je kunt hele mooie autorondritten maken in alle departementen.

Onderweg stops maken en genieten van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de White Mountains of het Psiloritis gebergte met het hoogste punt van Kreta (2.456 meter). Kloven als die van Samaria en Imbros zijn meestal nog gesloten door het regenwater wat hier nog staat uit winter. Er zijn andere natuurpaden die wel kunnen worden bewandeld in deze periode en informeer bij een lokale gids naar de mogelijkheden op dat moment.

4. Naar de zon en het strand in het zuiden van Kreta. Op Kreta schijnt volgens de bewoners de zon meer dan 300 dagen per jaar. In het zuiden van het eiland, in het kustplaatsje Mirtos bijvoorbeeld, kun je overwinteren. Niet ongebruikelijk stijgt het kwik op meerdere dagen van februari rond het middaguur tot 20 C of zelfs warmer. Dan is een dagje aan het strand niet alleen rustgevend, maar ook nog eens bijzonder aangenaam.

5. Bezoek musea en archeologische bezienswaardigheden. De archeologische site van Knossos, bij de stad Heraklion, is in de wintermaanden dagelijks geopend van 08.00-17.00 uur. Vanaf april is dat dagelijks zelfs tot 20.00 uur. Combineer een bezoek met het fraaie archeologisch museum van Heraklion. Dit museum is in de winter dagelijks geopend van 09.00 tot 16.00 uur (maandag vanaf 10 uur) en vanaf 1 april tot 20.00 uur.