Kreta kan altijd

12 oktober 2018 Bas Wanrooij

Kreta kan altijdKreta is de populairste vakantiebestemming in Griekenland onder Nederlanders. Het grootste Griekse eiland heeft maar liefst drie internationale vliegvelden, waarvan er twee rechtstreeks vanuit Nederland en België worden aangevlogen. Centraal aan de noordkust ligt hoofdstad Heraklion. Vanaf de nabijgelegen luchthaven worden toeristische bestemmingen als Malia, Koutouloufari, Piskopiano, Agios Nikolaos en het oude gedeelte van Hersonissos bediend. Mede door de diversiteit van het landschap, de grootte van het eiland en de verschillende klimaten, kan Kreta eigenlijk altijd.

Gezellig en authentiek

Zoek je een gezellige en authentieke vakantiebestemming op Kreta dan zijn dorpen als Koutouloufari en Piskopiano een tip. Gelegen tegen de berghelling kijk je uit op zee met in de plaatsjes zelf talloze tavernes en verborgen terrasjes. Op menukaarten van de eetgelegenheden staan veel aantrekkelijk geprijsde Griekse gerechten. De traditionele Mezzedakia David Vegera in Piskopiano is een aanrader, maar ook bij Zachos taverne op het pleintje in Oud-Chersonissos kun je goed eten. Een wandeling door de kleine centra en van het ene naar het andere dorp is aangenaam en zal niet snel vervelen.

Van april tot en met oktober zijn er vrijwel dagelijks vluchten naar Heraklion. Al eens gedacht om een lang weekend naar Kreta op vakantie gaan? Reisorganisaties bieden deze mogelijkheden aan als pakketreis (vlucht, transfer en accommodatie), maar zelf je vlucht en accommodatie boeken kan natuurlijk ook. Met vier of vijf dagen naar dit zonnige Griekse eiland in april, mei, juni, september of oktober ben je er al even helemaal tussenuit.

Traditionele bergdorpen

Kreta kan altijd koutouloufariVanuit de eerder genoemde bestemmingen kun je met een huurauto het achterlandschap gaan ontdekken. Het oude dorpje Avdou zul je wellicht onbedoeld passeren, maar een korte stop voor een wandeling door de smalle straatjes laat je de geschiedenis van het plaatsje zien. Op de gevels van de vele gebouwtjes kenmerken oude aanduidingen de ambachten die hier begin 20e eeuw werden uitgeoefend. Van kafénion tot hoefsmit en van slager tot naai-atelier. Tegenwoordig is het vooral de rust die hier heerst en de kapel van Agios Georgios is bezienswaardig.

Ook het dorpje Krasi is een bezoekje waard. Op het dorpspleintje onder de eeuwenoude plataan is het goed toeven op het terras. Slenterend over de geplaveide straatjes kom je in het voor- en naseizoen tot rust. Wie wat verder doorrijdt komt via het Kera Kardiotissa klooster bij de hoogvlakte van Lassithi. Hier is de Dikteon grot (grot van Zeus) een bezoekje waard. Het wandelpad naar boven is helaas niet vlak en draag goed schoeisel als je deze grot wilt bezoeken. Een vers glaasje sap van lokale citrusvruchten, op een terrasje in de schaduw, zorgt na zo’n wandeling voor nieuwe energie.

Een dagje Heraklion

Tijdens je vakantie in dit gedeelte van Kreta is een dagje naar hoofdstad Heraklion een leuke afwisseling. Combineer een dagje shoppen met culturele stops bij het archeologisch museum, het fort van Koulés en natuurlijk Knossos. Op zaterdagen kun je over de vlooienmarkt en de oude markt slenteren op zoek naar een mooi of lekker souvenir.

Voor de terugweg naar je appartement of hotel is de kustroute een alternatief. Onderweg kom je langs mooie zandstranden als Amnissos beach en het langgerekte Kokkini Chani. Ideale plekken voor een verfrissende duik in het heldere Kretenzer zeewater.