5 tips voor West Kreta

9 oktober 2018

5 tips voor West KretaHet westen van Kreta is een populair gebied voor vakanties. Je vliegt aan op de internationale luchthaven van Chania met een vliegduur van drie uur en een kwartier vanaf Nederland. De gelijknamige stad is een toeristische trekpleister, maar er is hier veel te ontdekken en te zien. We hebben 5 tips voor West Kreta op een rijtje gezet.

1. West Kreta heeft de mooiste stranden van het eiland. Nu zijn Balos beach, Elafonisi en Falasarna in het hoogseizoen behoorlijk druk. Wil je deze stranden ontdekken en hier echt van genieten, dan is vakantie in het voor- en naseizoen een tip. De drie genoemde stranden kun je met auto bereiken. Echter voor de lagune van Balos moet je vanaf de parkeerplaats nog een behoorlijke stukje wandelen. Alternatief is een dagtocht boeken met de boot vanuit Kissamos. Dan bezoek je tevens Gramvousa met het oude fort en het scheepswrak.

2. Chania en Rethymnon zijn twee steden om echt te bezoeken. Het zijn wellicht zelfs de mooiste steden van Kreta en tijdens een vakantie in het westen kun je ze allebei bezoeken en ontdekken. De havens van zowel Chania en Rethymnon zijn toeristische trekpleisters. Gekenmerkt door legio terrassen wandelen toeristen hier over de promenade. Toch is het een tip om voor lunch of diner een restaurant elders in de steden te bezoeken. Niet alleen is het voordeliger, maar vaak zijn de gerechten hier ook beter bereid.

3. Wandelen door kloven en in de natuur. West Kreta is befaamd om zijn fraaie natuur. Maak een wandeling door de Samaria of Imbros kloof tijdens je vakantie. Alternatief is wandeltocht naar het Katholiko klooster of van het alleen vanaf zee bereikbare dorp Loutro langs de zuidkust naar Glyka Nera beach of zelfs Chora Sfakion.

4. Olijfolie van Kolimbari. De extra vierge olijfolie uit deze omgeving in het westen van Kreta is erg goed en gezond. Bovendien een lekker souvenir. Niet alleen olijfolie van Kolymbari is een tip, maar ook de lokale wijnen en kazen zijn het proeven waard.

5. Bezoek enkele kloosters. In West Kreta zijn genoeg kloosters gebouwd en vaak open voor publiek. Zo zijn het Moni Agia Triada klooster en het Arkadi klooster bij Chania tips en meer dan bezienswaardig. Beide kloosters behoren tot de mooiste van Kreta.