5 tips voor West Kreta

9 oktober 2018 Bas Wanrooij

Glyka Nera beach een tip voor West KretaHet westen van Kreta is een populair gebied voor vakanties. Je vliegt aan op de internationale luchthaven van Chania met een vliegduur van ongeveer drie uur en een kwartier vanaf Nederland. De gelijknamige hoofdstad van het departement is een toeristische trekpleister, maar er is hier nog veel meer te ontdekken en te zien. Van diepe wandelkloven tot de fraaiste stranden van Griekenland. We hebben 5 tips voor West Kreta op een rijtje gezet.

1. West Kreta heeft de mooiste stranden

van het eiland. Nu zijn Balos beach, Elafonisi en Falasarna in het hoogseizoen wel behoorlijk druk. Wil je deze stranden ontdekken en hier echt van genieten, dan is vakantie in het voor- en naseizoen een aanrader. De drie genoemde stranden kun je overigens gemakkelijk met de auto bereiken. Echter voor de lagune van Balos moet je vanaf de parkeerplaats nog een stukje door het Natura 2000 gebied wandelen. Alternatief is een dagtocht boeken met de boot vanuit Kissamos. Dan bezoek je tevens het eiland Gramvousa met het oude fort en het scheepswrak.

2. Chania en Rethymnon

zijn twee steden om echt te bezoeken. Het zijn zelfs de mooiste steden van Kreta en tijdens een vakantie van acht dagen in het westen kun je ze allebei bezoeken en ontdekken. De Venetiaanse havens van zowel Chania en Rethymnon zijn toeristische trekpleisters. Ze worden gekenmerkt door legio gezellige terrassen en hier wandelen toeristen graag over de promenade. Toch is het een tip om voor lunch of diner een restaurant elders in de steden te bezoeken. In een straatje net achter de toeristische zones. Niet alleen is het voordeliger, maar vaak zijn de Griekse gerechten hier ook met meer zorg bereid.

3. Wandelen door kloven en in de natuur

West Kreta is befaamd om zijn fraaie natuur. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de Samaria of Imbros kloof tijdens je vakantie. Alternatief is wandeltocht naar het Katholiko klooster op Akrotiri. Of wat dacht je van het alleen over zee bereikbare dorp Loutro, lopend langs de zuidkust naar Glyka Nera beach of zelfs verder naar Chora Sfakion.

4. Olijfolie van Kolimbari

De extra vierge olijfolie uit deze omgeving in het westen van Kreta is erg goed van kwaliteit en gezond. Bovendien een lekker souvenir. Niet alleen olijfolie van Kolymbari is een tip, maar ook de lokale wijnen en kazen zijn het proeven waard. Bezoek één van de wijnhuizen in deze regio en probeer de lokale rode, witte en rosé wijnen.

5. Bezoek enkele kloosters

In West-Kreta zijn meerdere fraaie kloosters gebouwd en vaak open voor publiek. De entree bedraagt vaak slechts een paar euro. Zo zijn het Moni Agia Triada klooster en het Arkadi klooster bij Chania tips en meer dan bezienswaardig. Beide kloosters behoren trouwens tot de mooiste van Kreta.