7 tips voor de Peloponnesos

25 november 2015 Bas Wanrooij
Tips voor de Peloponnesos Monemvasia

Tips voor de Peloponnesos – Monemvasia

De Peloponnesos in Griekenland is een groot en interessant gebied om te ontdekken. Eigenlijk heb je minimaal twee vakanties hiervoor nodig. Cultuurliefhebbers kunnen in deze streek op het vasteland hun hart ophalen.

Nemea met zijn wijnen, Lakonia met fruit en olijfolie en de Mani met zijn torenwoningen zijn zeker een bezoek waard tijdens je vakantie op het Griekse schiereiland. We hebben zeven tips voor je reis naar de Peloponnesos op een rijtje gezet.

1. Monemvasia – deze oude vesting wordt ook wel het Gibraltar van Griekenland genoemd en ligt verscholen achter een blokvormige rots. Een tip verblijf in een hotel in de oude vesting. Eén of twee nachten is genoeg om de unieke sfeer te proeven van Monemvasia. Maak een wandeling door de oude stad, geniet van een lunch of diner op een pittoresk terrasje en van de zonsondergang. Zo mooi!

2. Messini – deze archeologische bezienswaardigheid is nog niet zo bekend bij het massatoerisme. Messini overtreft je verwachtingen. De site is goed onderhouden en heeft fraaie galerijen met zuilen, amphi-theaters, een groot stadion en zelfs een tempel. Niet ver gelegen van Kalamata, Stoupa en de vakantiebestemmingen aan de kust bij Koroni. Als je in de streek Messinië op vakantie bent een tip om te bezoeken.

Tips voor de Peloponnesos Epidaurus

Tips voor de Peloponnesos – Epidaurus

3. Epidaurus – is het grootste amfitheater van Griekenland en nog steeds in gebruik. In de zomer zijn er diverse theatervoorstellingen en je zult versteld staan van de akoestiek in dit theater. Een bezoek aan Epidaurus is indrukwekkend en bovendien ligt het theater in een schitterende omgeving.

Bij het theater liggen tevens het oude stadion met verschillende zuilpartijen. Je kunt Epidaurus prima combineren met Mycenae, het wijngebied Nemea en/of Korinthe.

4. Mycenae – is DE archeologische vindplaats van de Peloponnesos. Iedere historicus of cultuurliefhebber zal graag een bezoekje brengen aan Mycenae. Voor de leek zijn de bezienswaardigheden hier wellicht wat minder interessant, maar met het verhaal van een gids is het indrukwekkend. Door de aantrekkingskracht als grote bezienswaardigheid kan het in Mycenae behoorlijk druk zijn. Een tip ga zo daarom vroeg mogelijk.

5. Elafonisos – is een eilandje ten zuiden van de streek Laconia. Het is gelegen tussen de Peloponnesos en het eiland Kythira. Elafonisos lijkt een tropisch paradijs met Simos beach. Het strand wordt ook wel het mooiste strand van Griekenland genoemd. Als je met de veerboot de korte oversteek maakt word je betoverd door het azuurblauwe water. Het stadje Elafonissos met haventje is gezellig en oogt met haar witte huisjes Cycladisch.

Tips voor de Peloponnesos Olympia

Tips voor de Peloponnesos – Olympia

6. Olympia – is de bakermat van de Olympische Spelen en een “must visit” als je op de Peloponnesos op vakantie bent. Niet alleen het stadion, maar ook de verschillende tempels, zuilen en oude verblijven zijn bezienswaardig.

Veel van de opgravingen zijn nog in goede staat en met een lokale gids krijg je een goed beeld van hoe de spelen in Olympia vroeger werden georganiseerd.

7. Nafplion – is de voormalige hoofdstad van Griekenland. Nafplion heeft een lange en gezellige boulevard. De straatjes in het centrum en het centrale plein van de stad zijn de echte trekpleisters. Lekker slenteren door de smalle straatjes met fraaie herenhuizen, wat winkelen en even relaxen op een terrasje. Breng een bezoek aan de vesting Bourtzi op een eilandje voor de kust of beklim het oude fort boven de stad.

Natuurlijk zijn zeven tips voor de Peloponnesos niet genoeg om het helemaal in kaart brengen. Het is een groot gebied in Griekenland met veel mogelijkheden voor de toerist. Mystras is bijvoorbeeld een archeologische bezienswaardigheid bij het oude Sparta, Korinthe is een populaire oude stek en ook het strand van Voidokilia is er eentje om gezien te hebben. Zo heeft iedereen wel zijn eigen favoriet(en). Nog één tip, ga met het stoomtreintje van Diakofto naar Kalavryta.